Kulturë

Serbët ndërtuan e rindërtuan mbi tempuj të moçëm ilirë e arbërorë

Është e njohur se mbreti Millutin, në vitin 1307 përvetësoi edhe kishën katedrale të Shën Premtes (serbët i thonë Bogorodica Levishka) në Prizren e cila ishte selia e Ipeshkvisë së Prizrenit. Kisha e Shën Premtes është ngritur mbi tempullin e periudhës romake e të bazilikave të shekujve V-VI. Ajo ishte selia e Ipeshkvit të Prizrenit e cila daton që në vitin 1019.

 

Është e njohur se mbreti Millutin, në vitin 1307 përvetësoi edhe kishën katedrale të Shën Premtes (serbët i thonë Bogorodica Levishka) në Prizren e cila ishte selia e Ipeshkvisë së Prizrenit. Kisha e Shën Premtes është ngritur mbi tempullin e periudhës romake e të bazilikave të shekujve V-VI. Ajo ishte selia e Ipeshkvit të Prizrenit e cila daton që në vitin 1019.

Kisha e Shën Premtes në Prizren është një ndër monumentet e rëndësishme të thesarit të trashëgimisë kulturore të Kosovës. Është e vendosur mbi bazën e kishës së mëhershme trianiatëshe të shekujve XI e XII dhe të atyre paraprakë. Trajtën e sotme kisha e fitoi përmes rindërtimit të mbretit serb, Milutinit (1307), i cili ia ndryshoi emrin, duke ia përkushtuar të ngriturit të Zonjës në qiell. Në shekullin XVIII u shndërrua në xhami dhe u rikthye sërish në kishë, në vitin 1912, shkruan Edi Shukriu, në “Kisha e Shën Prendes Prizren”, shkruan KOHA.