Vështrime

COVID-19: Një fushëbetejë e re për demokracinë në Evropën Juglindore

Ani pse vendet evropiane janë mësuar përherë e më shumë që të mbështeten në SHBA-në, Amerika gjithnjë e më e kthyer kah vetja nuk duket se do të jetë një burim i stabilitetit kësaj radhe. Në ndërkohë, derisa të çarat veç po shihen në marrëdhënien e Evropës me fqinjësi dhe madje midis vendeve të BE-së, Kina veç është gati që ta përdorë të çarën mes tyre dhe ta thellojë atë edhe më tepër. Pra, sado e domosdoshme të jetë fitorja e betejës ndaj COVID-19, po aq e rëndësishme për Evropën liberale është që ta fitojë betejën e narracionit të saj

Ani pse vendet evropiane janë mësuar përherë e më shumë që të mbështeten në SHBA-në, Amerika gjithnjë e më e kthyer kah vetja nuk duket se do të jetë një burim i stabilitetit kësaj radhe. Në ndërkohë, derisa të çarat veç po shihen në marrëdhënien e Evropës me fqinjësi dhe madje midis vendeve të BE-së, Kina veç është gati që ta përdorë të çarën mes tyre dhe ta thellojë atë edhe më tepër. Pra, sado e domosdoshme të jetë fitorja e betejës ndaj COVID-19, po aq e rëndësishme për Evropën liberale është që ta fitojë betejën e narracionit të saj

COVID-19 jo vetëm se ka shkaktuar një krizë globale të shëndetit publik, por është duke e përshpejtuar po ashtu një tërheqje gjeopolitike të luftës lidhur me narrativen dhe politikat e pandemisë. Shtetet e Ballkanit janë fushëbeteja e fundit.