1 perditesime
11:20

Kosova e sheh urgjente pranimin në NATO, formohet grupi punues për integrim

Qeveria e Kosovës ka miratuar grupi punues ndër-institucional për integrim të Kosovës në NATO.

Ministrja e Punëve të Jashtme, Donika Gërvalla, e ka arsyetuar vendimin duke thënë se pranimi i Kosovës në NATO është urgjent.

“Kosova dhe shtetet tjera demokratike properëndimore në rajon po ballafaqohen çdo ditë e më shumë me veprime destabilizuese të provokuara nga Rusia, përmes vartësve të saj. Duke marrë parasysh kontekstin aktual të agresionit të paprecedentë rus ndaj Ukrainës, dhe synimeve për destabilizim dhe minim të progreseve euroatlantike e kërcënim për paqen globale, anëtarësimi i Kosovës në NATO është urgjent si rrallëherë më parë për solidifikimin e arkitekturës së sigurisë në rajon dhe Evropë”, ka thënë ajo në mbledhjen e Qeverisë.

Ministrja e Jashtme do të jetë kryesuese e këtij grupi, ndërsa anëtarë do të jenë ministri i Mbrojtjes, ai i Brendshëm, ai i Drejtësisë, ndërsa përfaqësues do të ketë nga Presidenca, Kryeministria, Ambasada e Kosovës në Bruksel dhe ajo në SHBA.

Objektivat e këtij grupi janë avancimi i procedurave për pranim në NATO, përfshirja sa më e shpejt e Kosovës në partneritetin për paqe, anëtarësimi në Kartën e Adriatikut A5, fuqizimi i pranisë së Kosovës në mekanizmat ndërkombëtarë të sigurisë dhe intensifikimi i bashkëpunimit me aleatët strategjikë.

10:10

Sot bëhet hapi i parë për kërkesën për pranim në NATO

Sot pritet që Kosova ta bëjë hapin e parë institucional në qëllimin e saj për integrim në NATO.

Në rend dite në mbledhjen e Qeverisë është themelimi i një grupi punues ndërinstitucional për integrimin e vendit në NATO.

Që nga nisja e luftës në Ukrainë, autoritetet e Kosovës nëpërmjet deklaratave kanë kërkuar pranimin e shtetit në NATO dhe Bashkim Evropian. Kjo kërkesë është bërë edhe me rezolutën e Kuvendit të Kosovës.

Një ditë më herët, kryeministri Albin Kurti në një intervistë për AFP-në kërkoi nga NATO-ja të lehtësojë rrugën e pranimit për shtetet e Ballkanit Perëndimor.

Po ashtu pritet edhe propozimi i kandidatëve për kryetar dhe anëtarë bordi të Organit Shqyrtues të Prokurimit dhe Autoritetit Kosovar të Konkurrencës.

Mbledhja e Qeverisë ka qenë e planifikuar për të nisur me fillim prej orës 10:00.