Kulturë

“1984” me fatin e së kaluarës parashikon të ardhmen

Skenë nga shfaqja “1984” (Foto: MKRS)
 

Në qendër të shfaqjes vijnë pasojat dhe ndikimet e fenomenit “Big Brother” – format televiziv i frymëzuar nga vepra e Orwellit – që njihet si simbol i abuzimit me fuqinë e pushtetarëve. Veçmas ishte përdorur në kohën e fashizmit. Ky lloj sistemi është edhe thelbi i tematikës së shfaqjes dyorëshe, “1984”. Sot shfaqja vë në mendje censurën në forma të ndryshme si një lloj diktature indirekte. Me tekst të shkrimtarit të madh George Orwell dhe regji të regjisorit të shquar francez Igor Mendjisky, “1984” bëri diferencën midis realitetit dhe iluzionit në të cilin jeton shoqëria

Paradokset e jetës dhe koncepti i lirisë erdhën të inskenuara në skenën e Teatrit Kombëtar të Kosovës. Shfaqja “1984” me tekst të shkrimtarit të madh George Orwell dhe regji të regjisorit të shquar francez Igor Mendjisky bëri diferencën mes realitetit dhe iluzionit në të cilin jeton shoqëria. Aftësia për të manipuluar e shtrirë sistemin totalitar shkon deri në atë pikë sa krijon dyshime në vetvete. Historia e dashurisë mes dy personazhesh është thelbi për të mbërritur deri në esencën e shfaqjes. “1984” që parashikon gjendjen mbi tri dekada para se ngjarja të zhvillohet, ka qenë reflektim për tematikën që përshtatet edhe sot e për të paparashikuarat e së ardhmes.

Në qendër të shfaqjes vijnë pasojat dhe ndikimet e fenomenit “Big Brother” – format televiziv i frymëzuar nga vepra e Orwellit – që njihet si simbol i abuzimit me fuqinë e pushtetarëve. Veçmas ishte përdorur në kohën e fashizmit. Ky lloj sistemi është edhe thelbi i tematikës së shfaqjes dyorëshe. Sot, shfaqja vë në mendje censurën në forma të ndryshme si një lloj diktature indirekte.