enver robelli 13

Republika e përmendoreve

OpEd 14 maj 2024 08:00

Në fund të nëntorit të vitit 2020 në një qendër tregtare të një qyteti të rëndësishëm kosovar u zbulua shtatorja...

Pse fitoi VMRO?

OpEd 9 maj 2024 16:29

Para shtatë viteve socialdemokratët maqedonas fituan zgjedhjet dhe e dërguan në opozitë VMRO-në konservatore (nacionaliste), e cila ishte diskredituar nga...

Në fund të gjithë i shtrin përtokë korrupsioni

OpEd 7 maj 2024 08:00

Përkthyer nga latinishtja fjala korrupsion domethënë “ryshfet”, “ligësi”, “shembje”. Kur flitet për korrupsion në kontekst të shtetit, kjo domethënë se...

Ministra për turizëm

OpEd 4 maj 2024 17:36

Jo vetëm në Gjakovë, edhe në Kalabri këto ditë është zbuluar një përmendore e Skënderbeut. Janë lodhur heroi kombëtar shqiptar...

Pa media të pavarura, vdes demokracia

OpEd 30 prill 2024 08:00

Pa media të pavarura, vdes demokracia. Pa lexues dhe lexuese të gatshëm për të paguar për informata që i ofrojnë...

Në BE, por ende me “tabiate” ballkanike

OpEd 23 prill 2024 08:02

Për shumicën e kroatëve është me rëndësi që të tjerëve, e sidomos atyre që vijnë nga vendet që dikur kanë...

Një histori kosovare e mërgimit ose: si zbriti Smira në Gjenevë?

OpEd 21 prill 2024 12:35

1.Sipas Fjalorit të Gjuhës Shqipe, fjala Smirë domethënë lakmi. Formuluar pozitivisht mund të themi: sa i përket organizimit dhe bashkëpunimit...

Gra të vrara: disa raste nga diaspora në Zvicër

OpEd 17 prill 2024 20:00

1.Gjashtë ditë para krimit Sh. S. u pyet nga një polic zviceran nëse e kishte ndërmend ta vriste gruan e...

Mbi artin e hareshëm të ngatërrimit

OpEd 16 prill 2024 08:00

Arti i ngatërrimit është kur një gjë e merr për një tjetër. Kështu disi. Për shembull kur e ngatërron Slloveninë...

Ëndrra për Kalifat: rreziku që i kanoset diasporës nga “islami” i fanatikëve

OpEd 13 prill 2024 13:54

Kur në fillim të marsit një 15-vjeçar theri me thikë dhe për pak ia mori jetën një hebreu në Zürich,...

Miniatura siciliane: Kjo harmoni mes qiellit, detit dhe tokës

OpEd 9 prill 2024 08:00

Johann Wolfgang von Goethe në SiciliParaditen e 29 marsit të vitit 1787, shkrimtari gjerman Johann Wolfgang von Goethe e kaloi...

Një ditë me diell në Hora e Arbëreshëvet

OpEd 2 prill 2024 10:00

1.  Në ishullin e madh të Sicilisë gjendet një ishull i vogël, i ngjitur për mali si margaritar që pret...

Pesë historianë gjermanë kundër kancelarit Scholz

OpEd 27 mars 2024 13:56

Pesë historianë gjermanë, secili më prominent se tjetri, i janë drejtuar Partisë Socialdemokrate (SPD) të kancelarit Olaf Scholz me një...