Botë

Nicolas Sarkozy shpallet fajtor për financim të paligjshëm të fushatës

Ish-presidenti i Francës, Nicolas Sarkozy, është shpallur fajtor për financimin e paligjshëm të fushatës së tij të rizgjedhjes në vitin 2012.

Atij iu dha një dënim prej një viti, nga të cilat gjashtë muaj u pezulluan.

Sarkozy u akuzua për shpenzime të tepërta në fushatën e tij, dhe më pas punësoi një firmë PR për ta mbuluar atë, raportoi BBC-ja të mërkurën. Ai gjithmonë i ka mohuar të gjitha akuzat.

Çështja që atëherë është bërë e njohur si afera Bygmalion, sipas emrit të firmës.

Vendimi i së mërkurës erdhi pasi një gjykatë e apelit në Paris konfirmoi vendimin e mëparshëm të një gjykate më të ulët. Gjykata më e ulët fillimisht e kishte dënuar Sarkozyn me një vit burg.

Avokati i tij tha se ai do të apelojë kundër dënimit të ri në gjykatën më të lartë të Francës. Kjo do të thotë se do të vihet në pritje dhe Sarkozy nuk do të shkojë direkt në burg.

Nëse dënimi konfirmohet, ka shumë të ngjarë që ai të detyrohet të mbajë një byzylyk elektronik, të kryejë shërbime në komunitet ose të paguajë një gjobë.

Prokurorët thanë se partia UMP e Sarkozy-t shpenzoi gati dyfishin e kufirit prej 22.5 milionë euro në fushatën e tij, duke u shpenzuar në tubime dhe ngjarje luksoze të fushatës. Për të fshehur kostot, ajo më pas i kërkoi Bygmalionit të faturonte partinë dhe jo fushatën.

Ndërsa prokurorët pranojnë se nuk mund të vërtetojnë se Sarkozy ishte i organizuar ose i përfshirë në skemë, ata thonë se ai duhet të ketë qenë në dijeni të kësaj.

Nicolas Sarkozy shërbeu një mandat pesë-vjeçar si president, deri në vitin 2012.

Që nga humbja e ofertës së tij për rizgjedhje ndaj socialistit François Hollande në vitin 2012, ai ka qenë në shënjestër të disa hetimeve penale.

Në vitin 2023, ai u dënua me burgim me kusht për përpjekje për të korruptuar një gjykatës në vitin 2014. Ai u dënua me tre vjet burgim - duke përfshirë dy me kusht, por apeloi kundër vendimit.

68-vjeçari është ish-presidenti i parë francez që mori një dënim me burg.

Vitin e ardhshëm, Sarkozy do të gjykohet për akuzat se ai mori fonde të paligjshme për fushatën e tij presidenciale të vitit 2007 nga diktatori i ndjerë libian, Muammar Gaddafi.