Botë

Zelensky nënshkruan ligjin e ri të mobilizimit ushtarak

Presidenti i Ukraines, Volodymyr Zelensky

Voldymyr Zekensky

Presidenti i Ukrainës, Volodymyr Zelensky e ka nënshkruar në ligj një projekt-ligj që rishikon rregullat e mobilizimit të ushtrisë, sipas faqes së internetit të Parlamentit ukrainas. 

Ligji do të hyjë në fuqi një muaj pasi të publikohet zyrtarisht, raporton Reuters.

Ai i detyron burrat të përditësojnë të dhënat e tyre të draftit me autoritetet, rrit pagesat për ata që dalin vullnetarë dhe shton dënime të reja për shmangien e draftit. Rusia ka shumë më shumë ushtarë që luftojnë në luftë sesa Ukraina.

Në javët e para pas pushtimit, qindra mijëra ukrainas të zakonshëm dolën vullnetarë për të shërbyer në front, në një shpërthim patriotizmi që ndihmoi në mbajtjen e vendit të pavarur dhe për të luftuar sulmin fillestar.

Më shumë se dy vjet më pas, shumë nga ata rekrutë fillestarë tani janë të vdekur, të plagosur ose thjesht të rraskapitur. Ushtria ka nevojë për rekrutë të rinj. 

Presidenti rus, Vladimir Putin, ka urdhëruar “mobilizim të pjesshëm” të 300,000 rezervistëve, në shtator të vitit 2022, pasi një seri humbjesh ushtarake panë forcat ruse të shpartalluara nga rajoni Kharkiv i Ukrainës Lindore dhe nën presion në rritje në rajonin jugor të Khersonit.

Që atëherë, ajo ka rimbushur radhët e saj duke rekrutuar të burgosur, si dhe duke joshur dhjetëra mijëra rekrutë nga rajonet më të varfra ruse me premtimin për paga të larta.

Në fund të vitit 2023, Putin ka thënë se 486,000 rekrutë të rinj i ishin bashkuar ushtrisë atë vit dhe se 1,500 në ditë nënshkruanin kontrata.