Vështrime

Mësimet nga traktorët e Parisit

Duhet t’i japim fund kësaj ideje që në kuadër të dialogut Kosova nuk do të humbë asgjë, por vetëm do të fitojë. Siç po mësojnë në lëkurën e tyre fermerët evropianë, në jetë nuk ka zgjidhje të lehta dhe ideale

Një simbol i ri, dhe i papritur, i rezistencës është shfaqur kohëve të fundit: traktorët. Para një kohe imazhet e traktorëve ukrainas të cilët tërhiqnin tanke ruse u bënë simbole të rezistencës ukrainase ndaj agresionit rus. Shërbimi postar i Ukrainës “Ukrposhta” nderoi simbolin e papritur të rezistencës ukrainase me pullën e veçantë postare.

E ditëve të fundit traktorët janë përsëri në qendër të vëmendjes në Evropë. Nga Beogradi dhe Athina e deri te Madridi dhe Lisbona kryeqytetet evropiane janë sfiduar nga protestat e fermerëve. Protestat më masive u organizuan në Berlin dhe Paris. Imazhet e hedhjes së plehut të kafshëve para zyrave të qeverisë vërshuan Instagramin dhe Tik-Tokun, ndërsa pamjet e kolonave të pafund të traktorëve bulevardeve ikonike të Berlinit dhe autostradave të Francës përfunduan në top lajmet ndërkombëtare.