Kulturë

“Ringjallja” e Janjevës në katin e tretë të “Grandit”

Kur janë braktisur më shumë e 50 për qind e ndërtesave në Janjevë, arkitektja e hulumtuesja Argjirë Krasniqi hap shtigjet e ringjalljes së Janjevës

Në katin e tretë të hotelit “Grand”, arkitektja Argjirë Krasniqi, artistikisht ka zhvendosur një pjesë të trashëgimisë së qytezës së Janjevës. Përveçse për të kaluarën, vepra e saj zbërthen vizionin e së ardhmes së këtij vendi. Që në fillim, arkitektja Krasniqi e njofton publikun se është një qytezë multikulturore në Kosovë. Rrëfimi sipas saj është esencial për ta lidhur të kaluarën më të ardhmen. Para tyre, ajo shpalos projektin studimor se si t’i jepet një frymë e re “arkitekturave të luftës” të qytezës. Ndonëse qyteza ka humbur statusin e qytetit ajo në gjithë projektin e saj i referohet si qytet. Një atlas fotografik i vendeve të lira dokumenton qindra ndërtesat e braktisura në të. Në “Riun carnating Janjeva in Kosovo”, ajo “reinkarnon” mbi rrënoja teksa ka shpalosur edhe një pjesë të projekti të saj dhe punës së saj hulumtuese gati njëvjeçare. Kur e shpjegon jetën në Janjevë, Krasniqi e nis me tregimin se jo çdokush që e ka braktisur vendin, vendos të kthehet në të. Dhe ky është vendimi që kanë zgjedhur gjysma e popullsisë së Janjevës. Braktisja e qytezës që njihet për diversitetin kulturor, ku jetonin gjashtë nacionalitete, arrit kulmin në vitet e ’90 në kohën kur flakët e luftës ishin ndezur në Ballkan. Janjeva ndonëse e papërfshirë direkt në luftë – nuk numëron dëme nga ajo por pasoja që e kanë prekur tërthorazi. Më së shumti në të rëndon braktisja e vendit. Andaj, Krasniqi i flet pikërisht këtij fenomeni, duke prezantuar projektin e ringjalljes së kësaj qyteze 700 vjet të vjetër.

 

Vepra e saj është shembulli se si një arkitekt mund të ndihmojë në ringjalljen e një qyteti. Argjirë Krasniqi ka zgjedhur Janjevën, qytetin dikur të njohur për diversitet kulturor, i goditur keqas prej pasojave të luftërave në vitet ’90. Ekspozitën e saj për “Manifesta 14” e ka titulluar “Riun carnating Janjeva in Kosovo”, dhe “reinkarnon” mbi rrënoja. Por prezantimi i saj në katin e tretë të hotelin “Grand”, hap edhe shtigje të tjera

Në katin e tretë të hotelit “Grand”, arkitektja Argjirë Krasniqi, artistikisht ka zhvendosur një pjesë të trashëgimisë së qytezës së Janjevës. Përveçse për të kaluarën, vepra e saj zbërthen vizionin e së ardhmes së këtij vendi. Që në fillim, arkitektja Krasniqi e njofton publikun se është një qytezë multikulturore në Kosovë. Rrëfimi sipas saj është esencial për ta lidhur të kaluarën më të ardhmen. Para tyre, ajo shpalos projektin studimor se si t’i jepet një frymë e re “arkitekturave të luftës” të qytezës. Ndonëse qyteza ka humbur statusin e qytetit ajo në gjithë projektin e saj i referohet si qytet. Një atlas fotografik i vendeve të lira dokumenton qindra ndërtesat e braktisura në të. Në “Riun carnating Janjeva in Kosovo”, ajo “reinkarnon” mbi rrënoja teksa ka shpalosur edhe një pjesë të projekti të saj dhe punës së saj hulumtuese gati njëvjeçare. Kur e shpjegon jetën në Janjevë, Krasniqi e nis me tregimin se jo çdokush që e ka braktisur vendin, vendos të kthehet në të. Dhe ky është vendimi që kanë zgjedhur gjysma e popullsisë së Janjevës. Braktisja e qytezës që njihet për diversitetin kulturor, ku jetonin gjashtë nacionalitete, arrit kulmin në vitet e ’90 në kohën kur flakët e luftës ishin ndezur në Ballkan. Janjeva ndonëse e papërfshirë direkt në luftë – nuk numëron dëme nga ajo por pasoja që e kanë prekur tërthorazi. Më së shumti në të rëndon braktisja e vendit. Andaj, Krasniqi i flet pikërisht këtij fenomeni, duke prezantuar projektin e ringjalljes së kësaj qyteze 700 vjet të vjetër.

Nëpërmjet veprave artistike ajo prek aspekte të ndryshme të qytezës duke i trajtuar ato në aspektin ekonomik, social dhe arkitekturor. Me këtë, Krasniqi thekson se është përpjekur të japë një shembull se si arkitekti mund të ndihmojë në ringjalljen e një qyteti të pasluftës dhe se si mund të krijojë një ambient të përgjithshëm për kultura të ndryshme.