Kulturë

Dritare shprese për artizanet shqiptare

Dritare shprese për artizanet shqiptare
Foto: AP

Shqipëria në të kaluarën ka pasur 13 fabrika shtetërore për të prodhuar qilima, mbulesa, kapele, kostume tradicionale e punëdore të tjera. Kukësi, një qytet në verilindje të kryeqytetit, Tiranës, kishte pasur më shumë se 1 mijë e 200 gra të punësuara që punonin qilima. Kur ra komunizmi në vitin 1990, fabrikat u mbyllën. Sot po bëhen përpjekje që ky zanat të bartet te gjeneratat e reja

 

Shqipëria në të kaluarën ka pasur 13 fabrika shtetërore për të prodhuar qilima, mbulesa, kapele, kostume tradicionale e punëdore të tjera. Kukësi, një qytet në verilindje të kryeqytetit, Tiranës, kishte pasur më shumë se 1 mijë e 200 gra të punësuara që punonin qilima. Kur ra komunizmi në vitin 1990, fabrikat u mbyllën. Sot po bëhen përpjekje që ky zanat të bartet te gjeneratat e reja

Hate Ora ka endur në veg qilima për më shumë se gjysmë shekulli, qëkur e mësoi këtë zanat si fëmijë nga halla e saj, kur fshehurazi i hynte në punishte. Ora, tani 64-vjeçare është duke ua mësuar metodat të punës, vajzës së saj, mbesës dhe grave të tjera për t’u siguruar që tradita e këtij zanati të bartet edhe te gjeneratat e tjera.