Botë

Kina i përfundon stërvitjet ushtarake rreth Tajvanit

Stërvitjet ushtarake të Kinës

Stërvitjet ushtarake të Kinës

Foto: Associated Press

Kina u ka dhënë fund dy ditëve të lojërave luftarake rreth Tajvanit, gjatë të cilave po stimulonte sulmet me bombardues dhe po praktikonte hipjet në anije, ushtrime këto që Tajvani i k dënuar si “një provokim flagrant” të shtunën. 

Kanali ushtarak i televizionit shtetëror kinez ka thënë të premten vonë se stërvitjet kishin përfunduar, raporton Reuters.

Kina, e cila pretendon se Tajvani qeveriset në mënyrë demokratike si territori i saj, nisi stërvitjet "Shpata e Përbashkët - 2024A" tre ditë pasi Lai Ching-te u bë president i Tajvanit, një njeri që Pekini e quan "separatist".

Zyrtarë të Pekinit kanë thënë se stërvitjet ishin "dënim" për fjalimin e Lait në inaugurimin e së hënës, në të cilin ai ka thënë se të dy anët e ngushticës së Tajvanit "nuk ishin në varësi të njëra-tjetrës", të cilën Kina e shihte si një deklaratë që të dyja janë vende të veçanta.

Lai ka ofruar vazhdimisht bisedime me Kinën, por është refuzuar. Ai thotë se vetëm njerëzit e Tajvanit mund të vendosin për të ardhmen e tyre dhe hedh poshtë pretendimet e Pekinit për sovranitet. 

Ministria e Mbrojtjes e Tajvanit ka thënë se kishte vërejtur 62 avionë ushtarakë kinezë dhe 27 anije të marinës të premten, duke përfshirë 46 avionë që kaluan vijën mesatare të ngushticës së Tajvanit, e cila më parë shërbente si një pengesë jozyrtare midis dy palëve.

Avionët kinezë, duke përfshirë luftëtarët e avancuar Su-30 dhe bombarduesit H-6 me aftësi bërthamore, fluturuan në ngushticë si dhe në kanalin Bashi, që ndan Tajvanin nga Filipinet, sipas ministrisë.

Zyra presidenciale e Tajvanit ka thënë të shtunën se lëvizjet ushtarake të Kinës kishin minuar status quo-në paqësore dhe të qëndrueshme në ngushticën e Tajvanit.