Arbëri

Ilaçi i miratuar për trajtimin e diabetit, shitet në barnatore për dobësim dhe pa recetë

 

Ozempic, ilaç i cili është miratuar për trajtimin e diabetit të tipit 2 dhe që është i rregulluar të shitet vetëm me përshkrim të mjekut, në Kosovë është duke u përdorur dhe duke u shitur edhe për ta mundësuar humbjen në peshë. Në disa prej barnatoreve më të frekuentuara të Prishtinës, të cilat i ka vizituar KOHA, kanë thënë se ky produkt shitet lehtësisht edhe pa recetë. E përderisa në dy prej agjencive kryesore të barnave në Bashkimin Evropian dhe në Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë thënë se ilaçi është i destinuar vetëm për trajtimin e diabetit, drejtoresha e Klinikës së Endokrinologjisë në Kosovë, Merita Emini-Sadiku, ka pretenduar se Ozempicu është miratuar edhe për synimin e rënies në peshë dhe se përshkruhet nga mjekët për këtë qëllim

I miratuar në agjencitë kryesore të barnave në Bashkimin Evropian dhe në Shtetet e Bashkuara të Amerikës si ilaç për trajtimin e diabetit të tipit 2, Ozempic është duke u përdorur në Kosovë për një tjetër qëllim – humbjen e peshës.

Ky bar aktualisht kërkohet më shumë për qëllim të rënies në peshë dhe qytetarët mund që ta blejnë lehtësisht nëpër barnatore, edhe pa përshkrim nga mjeku.