Arbëri

Asnjë artikull bazik s’i shpëton shtrenjtimit, kërkohet zgjidhje me zbritje TVSH-je

 

Rritje drastike të çmimeve ka pasur në derivate, në vaj, në vezë, në perime e në mishra. Përveç mollëve, asnjë nga artikujt bazikë të listuar nga Agjencia e Statistikave e Kosovës nuk ka mbetur pa u shtrenjtuar. Për ta zbutur këtë situatë me çmimet, ekonomisti Erton Bega ka thënë se duhet shqyrtuar mundësinë e heqjes së akcizës dhe TVSH-së për disa produkte bazike

Për shportën e njëjtë me produktet bazike ushqimore, këtë vit qytetarët po paguajnë 14 euro më shtrenjtë se një vit më parë. Sipas raporti të publikuar nga Agjencia e Statistikave e Kosovës, në përgjithësi, çmimet e produkteve të konsumit krahasuar me vitin e kaluar janë shtrenjtuar për 12.5 për qind. Për një litër vaj në vitin e kaluar qytetarët kanë paguar 1 euro e 55 centë, derisa tash çmimi i tij ka shkuar deri në 3 euro. Mbi 1 euro më shtrenjtë po paguhet edhe për kompletin e vezëve, mishin e pulës e të viçit. Sipas ASK-së, për një kilogram speca në muajin që shkoi u pagua 3 euro e 82 centë, apo 2 euro e 60 centë më shtrenjtë se vitin e kaluar. Rritje të tillë ka pasur edhe në miell, bukë, qumësht e sheqer. Nga 24 produktet ushqimore bazike të listuara në “Indeksin e Harmonizuar të Çmimeve të Konsumit” të ASK-së, vetëm mollët janë liruar për 5 centë, e të gjitha produktet e tjera janë shtrenjtuar.

Për ta zbutur këtë situatë me çmimet, ekonomisti Erton Bega ka thënë se duhet shqyrtuar mundësinë e heqje së akcizës dhe TVSH-së për disa produkte bazike. Ai ka thënë se inflacioni tashmë i ka rritur të hyrat e buxhetit, rritje të cilën ai vlerëson se shteti duhet ta kthejë në ndihmë ndaj qytetarëve. Kësisoj Bega ka theksuar se nëse ulet TVSH-ja, në të njëjtën shumë automatikisht do të uleshin edhe çmimet e produkteve.