Arbëri

Daka: Vendimi i presidentes për shkarkim ishte i përgatitur më herët

Foto: Driton Paqarada/KOHA
 

Ish-kryetarja e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve, Valdete Daka, e ka cilësuar si jokushtetues, qesharak dhe të pambështetur në ligj vendimin e presidentes Vjosa Osmani për shkarkimin e saj nga kjo pozitë. Para gazetarëve, Daka ka deklaruar se procesi i shkarkimit të saj kishte nisur përmes kërcënimeve të Osmanit nga janari i këtij viti, në kohën kur ishte marrë vendimi i Gjykatës Kushtetuese për të mos lejuar kandidimin e personave të shpallur fajtorë në tri vitet e fundit për ndonjë vepër penale.

“Vetëm një ditë pas vendimit të KQZ-së për moscertifikim të këtyre personave, më 23 janar, UD e Presidentes së Kosovës, përmes një video-mesazhi kishte kërcënuar publikisht me shkarkim anëtarët e KQZ-së. Ndonëse do të duhej të ishte në krye të detyrës për mbrojtje të kushtetutshmërisë dhe të inkurajonte KQZ-në për të zbatuar Kushtetutën dhe Ligjin, ajo po i kërkonte KQZ-së të mos respektonte Aktgjykimin e Gjykatës Kushtetuese. Ky presion i porositur ka vazhduar më vonë edhe nga përfaqësuesit e një subjekti të caktuar politik, të cilët kanë pamundësuar zhvillimin normal të mbledhjeve, duke shkaktuar ndërprerje dhe duke bërë akuza të pabaza, e shpeshherë duke kaluar fyerje dhe ofendime, por që Presidentja nuk mori asnjëherë mundimin për të reaguar”, ka deklaruar ajo.