Vështrime

BE-ja e papërfunduar: Integrimi i Ballkanit Perëndimor si një domosdoshmëri gjeostrategjike

20 vjetët e premtimit të BE-së

Në fjalimin e saj për gjendjen e vitit 2023, presidentja e Komisionit Evropian von der Leyen pohoi se e ardhmja e Ballkanit Perëndimor qëndron në BE. Duke vepruar kështu, ajo përsëriti premtimin e BE-së të bërë në Samitin historik të Selanikut njëzet vjet më parë. Në atë kohë, luftërat shkatërruese të Jugosllavisë sapo kishin përfunduar. Kufijtë ndërkombëtarë kishin ndryshuar me pavarësinë e Malit të Zi dhe më vonë të Kosovës. Dhe vala e zgjerimit të BE-së ishte gati të ndodhte, me dhjetë vende të Evropës Qendrore dhe Lindore, që u bashkuan në 2004, Bullgaria dhe Rumania në 2007 dhe Kroacia në 2013. Forca lëvizëse pas këtij procesi ishte vizion i fuqishëm për të ribashkuar kontinentin evropian. Por edhe një vullnet i fortë politik në vendet e Evropës Qendrore, Lindore dhe Juglindore për t'u bërë anëtare të familjes evropiane. Për arsye të ngjashme, vendet e Ballkanit Perëndimor ishin po aq të motivuara për t'u anëtarësuar në BE.