Vështrime

Kush po i lëviz e kush po i shemb gurët e dialogut?

Dita e diel u dedikohet kishave dhe manastireve për lutje dhe pastrime shpirtërore, por kjo nuk do të vlente për një grup të armatosur rëndë të terroristëve që do t’ia mësynte Manastirit të Banjskës në orët e hershme të 24 shtatorit 2023. Policia e Kosovës në patrullimet e zakonshme hasi në grupin e armatosur, si pasojë mbeti i vrarë polici i Kosovës, Afrim Bunjaku. Shembja e gurëve kishte filluar, elementet konfliktuoze kishin marrë flakë tashmë

Në tetor të vitit 2022 kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, në mbledhje të Qeverisë paraqiti vendimin 3-fazësh për heqjen dhe zëvendësimin e targave ilegale në tërë territorin e Kosovës. Kjo marrëveshje datonte që nga 2016-a, por që po shtyhej në zbatueshmëri, tashmë ajo po vihej më në theks mbi parimet e reciprocitetit që kryeministri Kurti po tentonte t’i jetësonte gjatë qeverisjes së tij. Ky vendim prodhoi reagime të shumta si nga bashkësia ndërkombëtare, e cila në atë kohë vlerësonte se ky vendim duhej shtyrë në kohë, ashtu edhe nga zyrtarët e lartë të Serbisë, të cilët paralajmëruan vendosjen e barrikadave. Kjo mund të cilësohej si lëvizja e parë e “gurëve të dialogut”, të cilët nuk po lëviznin tash e sa kohë.

Gati një vit më vonë fundi po e kuptimsonte fillimin. Më 25 shtator 2023 një grup terroristësh serbë sulmoi policinë e Kosovës nga Manastiri i Banjskës. Në diskutimet publike të asaj mbrëmjeje, më bëri përshtypje opinioni i profesor Nexhmedin Spahiut, i cili tha se qasja dhe fuqia në dialog nuk ndërrojnë, sepse Albin Kurti e ka lexuar Hegelin, porse veprimet në terren e ndërrojnë qasjen në dialog dhe krahas kësaj e forcojnë ose e dobësojnë pozicionin tonë dialogues, por a është e mundur të ndërrohet situata në terren pa e lexuar Hegelin? Të paktën në mënyrën si e ka bërë kryeministri Kurti.