Vështrime

Viti që zgjat gjashtë muaj

Të gjithë kemi plane për vitin 2023. Dikush të mësojë më shumë në shkollë, dikush të punojë më shumë në punë, dikush të fillojë fitnesin, e kështu më radhë. Dhe për të gjitha këto para nesh i kemi dymbëdhjetë muaj të ardhshëm, por për disa viti nuk do të zgjatë dymbëdhjetë muaj, por vetëm gjashtë. Çfarëdo që synojmë të realizojmë në kuadër të procesit tonë integrues duhet të realizojmë në gjashtë muajt e parë të Presidencës suedeze të BE-së, pasi që gjashtë muajt e fundit të Presidencës spanjolle do të jenë të mbyllur për çfarëdo avancimi të agjendës evropiane të Kosovës. Në këtë kontekst synimet e Kosovës për gjashtë muajt e ardhshëm janë fare të thjeshta: përfundimi i procesit vendimmarrës për liberalizimin e vizave dhe nisja e shqyrtimit të kërkesës së Kosovës për anëtarësim në BE.

Presidenca suedeze e BE-së do të na ofrojë arsye gëzimi dhe zhgënjimi. Përfundimi i vendimmarrjes për liberalizimin e vizave do t’i japë fund izolimit të qytetarëve të Kosovës pas plot njëmbëdhjetë vjetësh, ndërsa dështimi për t’iu përgjigjur pozitivisht kërkesës së Kosovës për anëtarësim në BE do të jetë zhgënjim i cili do të jetë i paprecedent në rajonin tonë

Të gjithë kemi plane për vitin 2023. Dikush të mësojë më shumë në shkollë, dikush të punojë më shumë në punë, dikush të fillojë fitnesin, e kështu më radhë. Dhe për të gjitha këto para nesh i kemi dymbëdhjetë muaj të ardhshëm, por për disa viti nuk do të zgjatë dymbëdhjetë muaj, por vetëm gjashtë. Çfarëdo që synojmë të realizojmë në kuadër të procesit tonë integrues duhet të realizojmë në gjashtë muajt e parë të Presidencës suedeze të BE-së, pasi që gjashtë muajt e fundit të Presidencës spanjolle do të jenë të mbyllur për çfarëdo avancimi të agjendës evropiane të Kosovës. Në këtë kontekst synimet e Kosovës për gjashtë muajt e ardhshëm janë fare të thjeshta: përfundimi i procesit vendimmarrës për liberalizimin e vizave dhe nisja e shqyrtimit të kërkesës së Kosovës për anëtarësim në BE.

Sa i përket liberalizimit të vizave gjërat duken më optimiste. Pas Presidencës së suksesshme çeke, Presidencës suedeze i ka mbetur të sigurojë përfundimin e procesit vendimmarrës për liberalizimin e vizave. Kjo nënkupton votimin në (1) Komisionin për Liritë Qytetare, Drejtësi dhe Punët e Brendshme, (2) votimin në seancën plenare të Parlamentit Evropian, dhe (3) votimin në Këshillin e Ministrave të BE-së. E gjithë kjo pritet të përfundojë gjatë Presidencës suedeze, në mënyrë që qytetarët e Kosovës të udhëtojnë lirshëm në zonën Shengen nga 1 janari 2024, më së voni.