Vështrime

Një kokërr aspirinë për botën tonë

Një kronikë e shkurtër e vitit të gjatë 2022.

Po të mos ishte lufta – lufta barbare e Rusisë kundër Ukrainës -, një kronikë për vitin 2022 do të mund të fillonte me disa shënime mbi 125-vjetorin e zbulimit të aspirinës. I famshmi Erich Fromm (1900-1980) ishte i bindur se aspirinë domethënë «më pak dhimbje në këtë botë». Kur u ngjit në hënë më 1969, Neil Armstrongu mori me vete edhe aspirinë. Thomas Mann, laureat i Nobelit për letërsi, mbante shënim në ditarin e tij për çdo aspirinë që e pinte.

Enrico Caruso, tenori legjendar nga Napoli, mjeshtër i përsosmërisë zanore, ishte konsumues i rregullt i aspirinës. Filozofi spanjoll, José Ortega y Gasset, e shihte shekullin e 20-të si «epokë të aspirinës», për Franz Kafkën, shkrimtarin e introvertuar nga Praga, aspirina ishte një send që e zbut «dhimbjen e padurueshme të ekzistencës», nga fshati alpin zviceran, Saas Fé shkrimtari amerikan Henry Miller i shkruante autores Anaïs Nin se për çdo ditë merrte gjashtë aspirina kundër acarit dhe ajrit malor. Vetëm Rasputini ia ndaloi të birit të carit konsumimin e aspirinës. Si dikur, si tani gjërat në Rusi shpeshherë kanë ecur në drejtim të kundërt me botën e civilizuar.