Vështrime

Për Erdoganin, dështimi i puçit ishte një “dhuratë nga Zoti”

Asgjë nuk e ka ndryshuar trajektoren vendore dhe ndërkombëtare të Turqisë që nga themelimi i Republikës turke më 1923 sesa puçi ushtarak i dështuar i korrikut të 2016-s, i cili ia ka dhënë Erdoganit një mundësi të paprecedent për ta kënaqur epshin e tij të pangopur për pushtet

Më 15 korrik, Presidenti i Turqisë, Erdogan, do ta festojë përvjetorin e gjashtë të puçit ushtarak të dështuar – një fitore e madhe që, siç e interpreton, e ka mbrojtur Kushtetutën e Turqisë dhe demokracinë e saj. Vetë Erdogani e karakterizoi puçin si një “dhuratë nga Zoti”, sepse i siguroi atij “justifikimin” për të shpallur emergjencë nacionale; pa u mbushur një vit nga tentim puçi ai mbajti një referendum për ta transformuar demokracinë parlamentare të Turqisë në presidencë ekzekutive të cilën e ka synuar, ka më shumë se dy dekada. Ai e përdori pamëshirshëm fuqinë e tij të re, gati absolute për ta “spastruar” vendin nga armiqtë e brendshëm dhe për të qeverisur në masë të madhe me dekret, pa thuajse fare opozitë që ta ndalë.

Njëra prej mangësive më të mëdha të Erdoganit është ndjenja e tij e pasigurisë. Edhe pse e projekton veten si i sigurt në vetvete dhe publikisht ekspozon konfidiencë dhe vendosmëri, pasiguria i vjen nga pesë shqetësime të ndryshme që ka.