Vështrime

Paradigma e botës së re

Se tashmë jetojmë në një botë me një paradigmë tjetër, këtë veçse po e dimë dhe po e përjetojmë. Dje, përderisa temperatura në Londër shënonte rreth 19°C, në Prishtinë kishte rënë borë. Ndryshimet klimatike në planetin tonë janë më se evidente.

Tashmë jetojmë në një botë me një paradigmë të re. Agresioni rus në Ukrainë në vete mbërthen shumë raporte e pasoja të ndërthurura gjeopolitike dhe ekonomike. Për shkak të energjentëve, si dhe mungesës së prodhimit të drithit e produkteve të tjera bujqësore, me të cilat Ukraina dhe Rusia i furnizojnë edhe shumë shtete të tjera nëpër botë, për pasojë kemi ngritjen e kostos së jetesës për qytetarin e rëndomtë kudo në Evropë, ashtu edhe në botë. Një gjë e tillë, gjithashtu, e rrit edhe shkallën e inflacionit të shteteve, te disa më shumë e te disa më pak

Se tashmë jetojmë në një botë me një paradigmë tjetër, këtë veçse po e dimë dhe po e përjetojmë. Dje, përderisa temperatura në Londër shënonte rreth 19°C, në Prishtinë kishte rënë borë. Ndryshimet klimatike në planetin tonë janë më se evidente.

Ne, të cilët jemi në mezzo-moshë, apo ata edhe më të moshuarit, medoemos që i mbajmë mend dimrat me shumë borë, duart dhe fytyrat tona të stërkuqura nga lojërat e gjata. Mirëpo, edhe transicioni nga stina e dimrit në atë të pranverës ishte më i theksuar, derisa tashmë disi kemi mbetur si të ngujuar në njëlloj stine të verës dhe vjeshtës së vonshme, përderisa transicion të butë midis këtyre dyjave thuajse nuk kemi fare.