Vështrime

BE-ja duhet të ngrihet në Glasgow

Çdokush, çdo kund do të përfitojë po qe se BE-ja, liderët e saj, si dhe makineria e saj diplomatike veprojnë tani për ta shmangur katastrofën dhe për ta siguruar ngadhënjimin në veprimin global, gjithëpërfshirës dhe ambicioz klimatik. Paratë e përnjëmendta, si dhe reduktimet e përnjëmendta të emetimit duhet të jetësohen nga Glasgowi. Bota nuk mund t’ia lejojë vetes edhe një tjetër Kopenhagë

Kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar, Boris Johnson, mund të mos jetë fort tërheqës për gjithsecilin – veçanërisht për liderët e Bashkimit Evropian të ndikuar nga Brexiti. Por Mbretëria e Bashkuar është nikoqire e raundit më të fundit të negociatave globale klimatike, COPR26, në Glasgow muajin e ardhshëm, andaj BE-ja duhet që t’i lërë mënjanë telashet me Johsonin dhe të paraqitet e përgatitur në punë.

Deri më tani historia e bisedimeve globale klimatike të mbajtura nën Konventën Kornizë të Kombeve të Bashkuara për Ndryshimet Klimatike ishte përrallë e dy qyteteve evropiane: Kopenhagës dhe Parisit.