Vështrime

Lumturia e nëntë

1.

Jezu Krishti mbajti fjalimin e tij të famshëm në mal, duke numëruar tetë lumturitë. Kisha Ortodokse Serbe zbuloi një tjetër, aq larg Jezu Krishtit e aq afër Slobodan Milosheviqit: “Lum njësitë speciale të policisë që na ndihmojnë ta mbajmë kurorën”

1.

Qe një kohë kur u zhbënë Jugosllavia dhe socializmi, e në televizionin publik të Serbisë filluan emisionet e shkurtra dhe pothuajse të përditshme për çështje të rëndësishme të Kishës Ortodokse Serbe. Shpjegohej se si bëhet kryq (jo me të majtën, se ajo është e “të tjerëve”), pse janë me rëndësi tre gishtërinjtë, çfarë janë kremtet e të shenjtërve nëpër familje, çfarë hahet për Krishtlindje e çfarë për Pashkë, e kështu me radhë.