Vështrime

Hipokrizia e internetit e Indisë

Në samitin e muajit të kaluar të shtatë shteteve më të zhvilluara, India iu bashkua njëmbëdhjetë nënshkruesve të tjerë, nga Kanadaja, Bashkimi Evropian e deri te Koreja Jugore, për të nxjerrë një deklaratë me të cilën afirmojnë “bindjen e përbashkët në shoqëri të hapur, vlera demokratike dhe multilateralizëm”. Deklarata theksonte përkushtimin e firmëtarëve për rregullat dhe normat ndërkombëtare të lidhura me “lirinë e shprehjes, online dhe offline” dhe identifikonte “ndërprerjen e internetit për motive politike”, si kërcënim ndaj lirisë dhe demokracisë. Sipas këtij përkufizimi, India më nuk mund të konsiderohet model i vlerave demokratike.

Si demokracia më e madhe e botës, India konsiderohet gjithandej si një prej “përcaktuesve digjitalë” në debatet për normat kibernetike. Por, vendimet e Qeverisë së Modit lidhur me përdorimin e interneti bien ndesh me deklaratën e nënshkruar muajin e kaluar. India nuk mund të hajë me dy lugë

Në samitin e muajit të kaluar të shtatë shteteve më të zhvilluara, India iu bashkua njëmbëdhjetë nënshkruesve të tjerë, nga Kanadaja, Bashkimi Evropian e deri te Koreja Jugore, për të nxjerrë një deklaratë me të cilën afirmojnë “bindjen e përbashkët në shoqëri të hapur, vlera demokratike dhe multilateralizëm”. Deklarata theksonte përkushtimin e firmëtarëve për rregullat dhe normat ndërkombëtare të lidhura me “lirinë e shprehjes, online dhe offline” dhe identifikonte “ndërprerjen e internetit për motive politike”, si kërcënim ndaj lirisë dhe demokracisë. Sipas këtij përkufizimi, India më nuk mund të konsiderohet model i vlerave demokratike.

Potenciali i internetit si një forcë për të mirë është i njohur tashmë, jo vetëm për qytetarët e Indisë. Gjatë valës së dytë shkatërruese të pandemisë së koronavirusit, kur dështuan shërbimet publike, indianët përdorën platformat e mediave sociale, si Twitter dhe WhatsApp si burime të rëndësishme për masat e gjera.