Vështrime

Demokratizimi i SHBA-së

Zgjedhjet në Shtetet e Bashkuara të Amerikës vunë në pah një seri të problemeve, të cilat unë jam skeptik se do të zgjidhen në mandatin e presidentit tashmë të zgjedhur Joe Biden. Në fakt, është vetë fitorja e Bidenit ndaj Trumpit ajo që ngre një problematikë të caktuar në raport me sistemin politik amerikan.

Zgjedhjet në Shtetet e Bashkuara të Amerikës vunë në pah një seri të problemeve, të cilat unë jam skeptik se do të zgjidhen në mandatin e presidentit tashmë të zgjedhur Joe Biden. Në fakt, është vetë fitorja e Bidenit ndaj Trumpit ajo që ngre një problematikë të caktuar në raport me sistemin politik amerikan.

Dy palë zgjedhjet e fundit dëshmojnë domosdoshmërinë urgjente të reformimit të sistemit politik e zgjedhor amerikan. Me fjalë të tjera, Amerika ka nevojë për demokratizim të menjëhershëm. Sistemi zgjedhor, ai i votës popullore dhe asaj elektorale është proces thellësisht e esencialisht anti-demokratik. Nëse definicioni elementar i demokracisë parlamentare është ai sipas të cilit kandidati/partia e cila fiton më së shumti vota fiton të drejtën e qeverisjes, atëherë në Amerikë kjo më shpesh nuk ndodh sesa që ndodh. Vetëm në këtë shekull të ri, kjo ndodhi dy herë: me presidentin Bush (në vitin 2000) dhe me presidentin Trump më 2016. Diskrepanca ndërmjet votës popullore dhe asaj elektorale ua mundësoi dy kandidatëve me më pak vota popullore të zgjidhen president. Andaj, urgjenca e parë e menjëhershme konsiston në shfuqizimin e sistemit të votave elektorale, si parakusht elementar për fillimin e demokratizimit të vendit.