Vështrime

Mbi lojalitetin kushtetues

Ajo çfarë ka goditur rendin kushtetues në Kosovë përgjatë gjithë këtyre viteve të saj është edhe mungesa e besnikërisë kushtetuese në rrafsh institucional

Njëri ndër eksponentët më të spikatur të Kushtetutës së SHBA-ve, James Madison, kishte thënë se ndër qëllimet kryesore të kushtetutës është kufizimi i mundësisë që shumica të dëmtojë interesat e pakicës. Kanë kaluar 233 vite që nga hartimi i Kushtetutës së SHBA-ve, dhe po të realizoheshin parashikimet e njërit prej hartueseve të saj, Thomas Xheferson, ajo kushtetutë nuk do të arrinte të mbijetonte më tepër se 20 vite. Sipas tij, aq është jetëgjatësia e një klase politike që përcakton fatin e një kushtetute.