NËPËR FILM

Filmat kosovarë që e vazhduan rrugëtimin dhe shënuan suksese në pandemi

Pandemia e koronavirusit e karakterizoi vitin 2020, duke e goditur rëndë edhe industrinë e filmit në botë dhe vend. Sa u takon filmave kosovarë të metrazhit të gjatë, disa prej tyre megjithatë e vazhduan rrugëtimin nëpër festivale të ndryshme anembanë globit, madje edhe shënuan suksese të jashtëzakonshme duke u shpërblyer me çmime të rëndësishme kinematografike, si dhe arritën të depërtojnë te publiku në formatin online.

 

Pandemia e koronavirusit e karakterizoi vitin 2020, duke e goditur rëndë edhe industrinë e filmit në botë dhe vend. Sa u takon filmave kosovarë të metrazhit të gjatë, disa prej tyre megjithatë e vazhduan rrugëtimin nëpër festivale të ndryshme anembanë globit, madje edhe shënuan suksese të jashtëzakonshme duke u shpërblyer me çmime të rëndësishme kinematografike, si dhe arritën të depërtojnë te publiku në formatin online.

“Exil” është filmi i fundit i regjisorit Visar Morina, i cili nga fillimi i rrugëtimit të tij nëpër festivale, ka arritur të komunikojë shumë mirë me publikun. Premierën botërore filmi e kishte pasur në janar të vitit 2020, në festivalin e filmit “Sundance” në SHBA dhe atë evropiane në shkurt në “Berlinale”. Por nga këtu, rrugëtimi i tij u desh të vazhdojë ndryshe nga që ishte planifikuar, duke u shfaqur vetëm online dhe jo nëpër kinema.