10 obeliskët më mbresëlënës nga e gjithë bota

10 obeliskët më mbresëlënës nga e gjithë bota

04 April 2018 15:08

Një obelisk është një monument i gjatë, me katër anë, i cili përfundon në një formë piramidale në krye të tij.

Në të kaluarën, shumica e obeliskëve ishin monolit, por sot, ndërsa obeliskët janë më të lartë, ato shpesh përbëhen nga disa gurë dhe madje ka raste kur përdoret edhe betoni. Disa obeliskë mund të kenë hapësira të brendshme.

7 fakte interesante rreth obeliskëve:

1. Ata u ndërtuan nga egjiptianët e lashtë, megjithëse vetëm disa mbetën në Egjipt.

Egjiptianët e lashtë e vendosnin obeliskun në hyrje të tempujve të tyre. Ata kishin shpesh majën me ar, ose një aliazh natyror ari dhe argjendi të quajtur elektrum, kjo për të kapur rrezet e para të dritës së mëngjesit. 28 obeliskë egjiptianë mbeten në këmbë, megjithëse vetëm gjashtë prej tyre janë në Egjipt. Pjesa tjetër është e shpërndarë në të gjithë globin, ose dhurata nga qeveria egjiptiane ose plaçkitja nga pushtuesit e huaj.

2. Një obelisk u përdor për të llogaritur perimetrin e Tokës.

3. Obelisku i vërtetë është i bërë nga një pjesë e vetme guri.

4. Ata ishin me të vërtetë të vështirë për t’u ndërtuar.

5. Një obelisk ndihmoi arkeologët për të përkthyer hieroglifet.

6. Obeliskët më të vjetër të mbetura janë po aq të vjetër saç është edhe historia njerëzore.

7. Obelisku më i lartë në botë është ai në Uashington.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme