Kulturë

Britania do t’ia kthejë Turqisë artefaktin “Koka e Erosit” pasi e mbajti 141 vjet

 

Muzeu “Victoria & Albert” e përshkroi kthimin e artefaktit si “një partneritet kulturor” me Agjencinë qeveritare turke që mbikëqyr kulturën dhe turizmin. Marrëveshja e huas, e cila do të zgjasë për një periudhë prej gjashtë vjetësh, pranon pronësinë e përbashkët midis Qeverisë turke dhe Muzeut të Mbretërisë së Bashkuar, i cili është institucion shtetëror

(ArtNews) – Muzeu “Victoria dhe Albert” i Londrës do të kthejë në Turqi një kokë mermeri të hyjnisë greke Eros që u nda nga një sarkofag që daton në shekullin e 3-të të erës sonë. Lëvizja zgjidh një luftë gati njëshekullore për të rikthyer artefaktin.

Muzeu “Victoria & Albert” e përshkroi kthimin e artefaktit si “një partneritet kulturor” me Agjencinë qeveritare turke që mbikëqyr kulturën dhe turizmin. Marrëveshja e huas, e cila do të zgjasë për një periudhë prej gjashtë vjetësh, pranon pronësinë e përbashkët midis Qeverisë turke dhe Muzeut të Mbretërisë së Bashkuar, i cili është institucion shtetëror.