Kulturë

Goli Otoku i robërisë për shqiptarët, Serbia e rikthyer në nacionalizëm

Përurimi i librit “Hijet e shtrembëruara” dhe paneli “E kaluara para së kaluarës: Goli Otoku” kanë qenë ngjarjet që kanë hapur ditën e dytë të “Mirëdita, dobar dan!”, që po mbahet në Beograd

“Hijet e shtrembëruara”, ku janë mbledhur kujtimet e shqiptarëve për burgun e Goli Otokut në Kroaci, është titulli i librit të përuruar të premten në ditën e dytë të “Mirëdita, dobar dan!” në Beograd. Përderisa nëpërmjet librit e debatit Goli Otoku është zbërthyer si simbol i frikës së pushtetit jugosllav me një kapitull të trishtë për shqiptarët, të frikshme janë cilësuar shenjat e Serbisë së sotme që gjëllijnë në nacionalizëm e që për dikë është edhe më i ashpër se ai më 1999

 

“Hijet e shtrembëruara”, ku janë mbledhur kujtimet e shqiptarëve për burgun e Goli Otokut në Kroaci, është titulli i librit të përuruar të premten në ditën e dytë të “Mirëdita, dobar dan!” në Beograd. Përderisa nëpërmjet librit e debatit Goli Otoku është zbërthyer si simbol i frikës së pushtetit jugosllav me një kapitull të trishtë për shqiptarët, të frikshme janë cilësuar shenjat e Serbisë së sotme që gjëllijnë në nacionalizëm e që për dikë është edhe më i ashpër se ai më 1999

Në vitin e dytë të studimeve në Fakultetin Juridik të Universitetit të Prishtinës, Basri Ibrahimi kishte pranuar letërthirrjen për ta kryer shërbimin ushtarak në Armatën Popullore të Jugosllavisë. Qe diçka e detyrueshme për krejt meshkujt duke përjashtuar ata për të cilët mjekët konstatonin se nuk janë të aftë për këtë shërbim. Por shqiptarët, shërbimin ushtarak e përjetonin pak më rëndë. Sidomos pas demonstratave të vitit 1981. Provokoheshin keqas nga kolegët ushtarë në llogari të shërbimit sekret ushtarak. Dhe pak fjalë a ankesa kundër sistemit që shtrihej në gjashtë republika e dy krahina, shqiptarit ia hapnin dyert e burgut.

Gjatë shërbimit ushtarak Basri Ibrahimi, i lindur më 1963, do të arrestohej. Aty do të prisheshin krejt planet e tij për të përfunduar Fakultetin e për t’u marrë me futboll. Gjyqi do të vinte në përfundim se ai duhej të bënte 11 vjet burg. Ishte marrë vendim që të dërgohej në burgun ishullor në Goli Otok, i cili funksionoi nga viti 1949 deri më 1989. Ibrahimi nuk do të mbahej gjatë aty, pasi hapësira prej 4.5 kilometrave katrorë shihej si njëfarë qendre riedukimi. E autoritetet kishin ardhur në përfundim se Ibrahimi nuk donte që të riedukohej, por duhet dërguar në ndonjë tjetër burg. Deri në vitin 1956, Goli Otoku ishte më shumë qendër e internimit për kundërshtarët e regjimit. Për ata që donin të ishin në krahun diktatorit të Bashkimit Sovjetik, Joseph Stalin e në kundërshtim të mareshalit jugosllav, Josip Broz Tito. Por pas vitit 1956, kur regjimi pothuajse kishte kryer punë me “aleatët” e Stalinit, ishulli i Adriatikut do të kthehej në një burg për krejt ata të cilëve ua mësynte t’ua mohonte lirinë.