Kulturë

“Historia e shqiptarëve”, projekti që synon korrigjimin e tezave të vjetra

Projekti për një histori gjithëpërfshirëse të shqiptarëve është nisma e përbashkët për të cilën institucionet më të larta akademike në Shqipëri dhe Kosovë – ASH dhe ASHAK – janë pajtuar në një protokoll bashkëpunimi të nënshkruar në fillim të vitit të kaluar. Tok me të, dy akademitë synojnë të botojnë edhe “Enciklopedinë shqiptare” dhe “Fjalorin e madh të shqipes”

Me 15 historianë, arkeologë dhe studiues nga Shqipëria dhe Kosova, projekti për hartimin e “Historisë së shqiptarëve” ka shpalosur synimin për t’u njëmendësuar deri në vitin 2023. Me këto synime dhe me qëllim të bashkërendimit të punëve, të martën në mjediset e Akademisë së Shkencave në Tiranë është mbajtur takimi i radhës.

 

Me synimin për të bërë një paraqitje sa më sintetike, projekti i dy Akademive të Shkencave, në Tiranë e Prishtinë, “Histori e shqiptarëve” ka bërë të ditur emrat e autorëve që do të përpilojnë përmbajtjet e dy vëllimeve. Sipas tyre, kjo histori do të shkruhet në dritën e arritjeve më të fundit të historiografisë shqiptare e të huaj, duke rishikuar teza të vjetra e duke sjellë perspektiva të reja. Pjesë e këtij projekti do të jenë edhe historianët nga Kosova, Gjon Berisha e Sabit Syla

Me 15 historianë, arkeologë dhe studiues nga Shqipëria dhe Kosova, projekti për hartimin e “Historisë së shqiptarëve” ka shpalosur synimin për t’u njëmendësuar deri në vitin 2023. Me këto synime dhe me qëllim të bashkërendimit të punëve, të martën në mjediset e Akademisë së Shkencave në Tiranë është mbajtur takimi i radhës.

Gati dy dekada më parë, Akademia e Shkencave të Shqipërisë kishte nxjerrë në dritë edicionin më të përditësuar të “Historisë së Popullit Shqiptar” në dy vëllime.