Kulturë

Kim Mehmeti: Anton Pashkun e harruan thuajse të gjithë

Kim Mehmeti: Anton Pashkun e harruan thuajse të gjithë
Kim Mehmeti: “Po, Anton Pashku i pati shumë të vështira vitet e fundit të jetës, por, megjithatë, të gjithë rreth vetvetes ai i shikonte nga lartësitë e njeriut që nuk gjunjëzohet dhe njeriut që popullit të vet ia kishte dhuruar më të bukurën e më të vlefshmen që kishte, pa kërkuar asgjë si kundërshpërblim”
 

“Ishin vite të vështira kur njerëzit si Anton Pashku u lanë në rrugë dhe kur u përballa me një realitet të dhembshëm: që ne shqiptarët nuk heqim lehtë dorë nga këngëtaret e kafeneve, por shpejt i harrojmë ata që janë boshti i kulturës dhe artit”, thotë shkrimtari Kim Mehmeti 

Anton Pashku (8 janar 1938 – 31 tetor 1995) një nga figurat e rëndësishme të letërsisë shqipe në Kosovë, zë një vend të veçantë në librin i cili sapo ka dalë në librari nga botimet “Logos-A” , “Një dialog i pambaruar” me autore Alda Bardhylin. Në fokus të këtij dialogu është shkrimtari Kim Mehmeti, i cili shpalos një vështrim të rrugëtimit historik të shqiptarëve në Ballkan, duke nisur nga gjuha e kultura, personazhe që kanë bërë historinë tonë letrare. Një prej tyre është dhe Anton Pashku. Në këtë pjesë shkëputur prej librit, Mehmeti flet për takimin e miqësinë e tij me Pashkun, “çmimin” që ia dha ai...