Kulturë

Proka i persekutuar

Proka i persekutuar
 

Një nga qëllimet e prozës është edhe interpretimi filozofik i realitetit. Letërsia vetëm kur e arrin këtë stad, mund të konsiderohet e pjekur. Letërsia shqipe nuk pati fatin të kishte një Dostojevski, një Konrad, një Kafkë, një Hese, një Kazanxakis, një Sabato, një Sartër, apo një Kamy. Asnjëherë filozofia nuk qe pikë e fortë e saj. Megjithatë, përpjekje u bënë. Sidomos në botimet e viteve ‘30, të shekullit të kaluar. Në këtë kohë botohet gazeta “Përpjekja shqiptare”, në këtë kohë bëjnë përpjekje filozofike edhe Migjeni dhe Sterjo Spasse. Po në këtë kohë botohet edhe novela “Proka”, një rrëfim herë romantik, herë realist, nga një intelektual modernist, shkruan sot Koha Ditore.

Filip Papajani lindi në Elbasan më 1878 dhe vdiq në Pogradec më 1945. Koha në të cilën jetoi gëlonte nga trazirat politike, kurse vendi në të cilin jetoi ishte pre e pretendimeve territoriale të disa shteteve, ndërsa aktiviteti i tij intelektual ishte në shërbim të atdheut.