Botë

Ligjvënësit e ekstremit të djathtë të Portugalisë kundër fjalimit të Lulas

Ligjvënësit e ekstremit të djathtë në Lisbonë kanë protestuar kundër një fjalimi në parlament duke vizituar presidentin brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva e duke mbajtur lart flamuj ukrainas dhe pankarta që shkruanin: “Vendi i hajdutit është në burg” dhe “Mjaft me korrupsion”.

Lula po fliste në parlament në ditën kur Portugalia përkujton 49 vjet të Revolucionit të Karafilit të vitit 1974, kur oficerët e rinj të ushtrisë përmbysën një diktaturë katër dekadash të krahut të djathtë.

Grushti i shtetit pothuajse pa gjak solli atë që për portugezët ishin risi - e drejta për të votuar, kujdesi shëndetësor universal, arsimi publik, pensionet e pleqërisë dhe të drejtat e punës.

Protestuesit mbanin pankartat e tyre, ndërsa pjesa tjetër e Parlamentit duartrokiste Lulan gjatë fjalës së tij.

Ndërhyri presidenti i parlamentit, Augusto Santos Silva, dukshëm i irrituar, duke thënë se dëshira e deputetit për të qëndruar në dhomë duhet të jetë me mirësjellje dhe edukatë.

Gjatë konferencës së tij të parë të përbashkët për media me presidentin e Portugalisë, Marcelo Rebelo de Sousa, Lula shmangu polemikat në lidhje me komentet e tij të fundit në lidhje me ndihmën ushtarake perëndimore që nxit konfliktin e Ukrainës dhe Rusisë.