Botë

Hyn në fuqi ligji që lejon të burgosurit të shërbejnë në luftën në Ukrainë

Ushtarët ukrainas

Ushtarët ukrainas

Foto: Associated Press

Një ligj përçarës mobilizimi në Ukrainë hyri në fuqi të shtunën, ndërsa Kievi përpiqet të rrisë numrin e trupave, pasi Rusia nisi një ofensivë të re në qytetin e dytë më të madh të Ukrainës, Kharkiv.

Legjislacioni do ta bëjë më të lehtë identifikimin e çdo rekrutimi në vend. Ai gjithashtu ofron stimuj për ushtarët, si shpërblime në para, ose para për të blerë një shtëpi ose veturë, që disa analistë thonë se Ukraina nuk mund t'i përballojë, raporton AP.

Ligjvënësit e zvarritën atë për muaj të tërë, dhe e miratuan vetëm në mes të prillit, një javë pasi Ukraina uli moshën për burrat që mund të rekrutohen, nga 27 në 25. 

Presidenti ukrainas, Volodymyr Zelensky nënshkroi gjithashtu dy ligje të tjera të premten, duke lejuar të burgosurit të bashkohen me ushtrinë dhe duke rritur pesëfish gjobat për ata që përpiqen shmangen.

Rusia rekrutoi të burgosurit e saj që në fillim të luftës dhe mungesat e personelit e detyruan Ukrainën të miratonte masat e reja.

Trupat ruse, ndërkohë, po ecin përpara me një ofensivë tokësore që hapi një front të ri në rajonin e Kharkivit të Ukrainës verilindore. Pas javësh hetimi, Moska nisi shtytjen e re duke e ditur se Ukraina vuante nga mungesa e personelit dhe se forcat e saj ishin shpërndarë në vendlindje.