Arbëri

Fundi i mandatit të UNMIK-ut, proces i komplikuar

Institucionet në vend, por as shtetet e tjera përkrahëse, nuk kanë në plan se si do të veprojnë për të konkretizuar thirrjet e tyre për përfundimin e mandatit të misionit të OKB-së në Kosovë. Derisa nga Qeveria nuk kanë treguar nëse do të ndryshojnë raportin me këtë mision, njohës të së drejtës ndërkombëtare thonë se një gjë e tillë do të jetë e vështirë

 

Institucionet në vend, por as shtetet e tjera përkrahëse, nuk kanë në plan se si do të veprojnë për të konkretizuar thirrjet e tyre për përfundimin e mandatit të misionit të OKB-së në Kosovë. Derisa nga Qeveria nuk kanë treguar nëse do të ndryshojnë raportin me këtë mision, njohës të së drejtës ndërkombëtare thonë se një gjë e tillë do të jetë e vështirë

Konkretizimi i thirrjeve për përmbylljen e mandatit të UNMIK-ut në veprime për një gjë të tillë, është duke u konsideruar vështir i realizueshëm nga njohës të marrëdhënieve ndërkombëtare. Javën e kaluar, në Këshillin e Sigurimit, është kërkuar sërish që misionit të OKB-së në Kosovë t’i jepet fund, kërkesë kjo e përkrahur sidomos nga SHBA-ja e Britania e Madhe. Por, sipas profesorit Besfort Rrecaj, përfundimi i mandatit të UNMIK-ut në Kosovë është më i komplikuar dhe se një gjë e tillë është e varur nga “situata e politikës globale”.

“Në qoftë se do të mund të arrinim në një pozitë që Rusia dhe Kina do të pajtoheshin që të paktën të abstenojnë, unë besoj që kjo do të arrihej shumë lehtë, përndryshe në rrethanat e sotme politike ndërkombëtare duket që vetëm se po vështirësohet abrogimi i kësaj rezolute dhe nuk do duket që do të mbetet vetëm çështje mes Kosovës dhe Serbisë, por do të mbetet çështje edhe e politikave të tjera, sepse Rusia do ta shohë këtë si një kartë për t’i zgjidhur problemet e tjera që i ka në botë dhe me të cilat po përballet me botën demokratike”, ka thënë Rrecaj.