16 perditesime
Arbëri

​Selimi: Zajednica është kanceri i territorit të Kosovës

​Selimi: Zajednica është kanceri i territorit të Kosovës
Foto: Ilustrim
19:34

​Selimi: Zajednica është kanceri i territorit të Kosovës

Shefi i Grupit Parlamentar të Lëvizjes Vetëvendosje, Rexhep Selimi, njëherësh kërkuesi i interpelancës në lidhje me deklarimin dhe qëndrimin e kryeministrit Avdullah Hoti për zbatimin e marrëveshjes për themelimin e asociacionit të komunave me shumicë serbe, tha se kjo marrëveshje e ndan Kosovën.

Duke iu drejtuar kryeministrit Hoti në seancën e sotme plenare, Selimi tha se kjo Zajednica e defunksionalizon shtetin e Kosovës, derisa ka pyetur se a e dinë që kjo marrëveshje është shpallur antikushtetuese nga Gjykata Kushtetuese.

“Ju jeni ende në anën e asaj Zajednicë për të cilën deklaruat para Komitetit për Politik të Jashtme të Parlamentit Evropian që do ta realizoni. Çfarë do të realizoni zotëri Hoti, cilën Zajednicë. A e dini se kjo marrëveshje e ndan Kosovën? A e dini se Zajednica e defunksionalizon shtetin e Kosovës? A e dini se kjo marrëveshje është shpallur antikushtetuese nga Gjykata Kushtetuese në 23 nene të saj? Si doni ta realizoni? Shiheni Bosnjën dhe Republika Serbe për të parë të ardhmen e Kosovës nëse ju e themeloni Zajednicën. Së fundmi, na doli se Isa Mustafa paska në xhep një letër të Mogherinit. E themi në xhep, sepse këtë letër nuk e la në zyrën e Kryeministrit në kohën kur e la mandatin. Isa Mustafa deklaroi se Mogherini me një letër drejtuar atij, ai është zotur se asociacioni nuk do të ketë fuqi ekzekutive. Atëherë, nëse qenka kështu, pse Mustafa nuk ia pati dorëzuar këtë letër Gjykatës Kushtetuese, pastaj të merrte vendim kjo gjykatë, sepse edhe vetë e di që një letër e tillë nuk prodhon kurrfarë efekti”, tha ai.

Selimi pyeti se a është Zajednica këmbim për njohje, derisa shtoi se pse kaq shtrenjtë Kosova duhet ta paguajnë njohjen nga Serbia. Ai ka prezantuar një hartë të Kosovës se si do të dukej nëse realizohet Zajednica.

“Kush ua dha legjitimitetin për ta kthyer në tavolinën e bisedimeve apo aq më tepër kush ua jep të drejtën të themeloni diçka që tashmë Kushtetua e ka ndaluar. Ju e dini qëndrimin e LVV-së sa i përket edhe simboleve kombëtare edhe simboleve shtetërore, e në anën tjetër shpesh herë na keni akuzuar që ne nuk i njohim ato simbole, gjë që nuk është e vërtetë, që ne nuk e njohim atë shtet gjë që nuk është e vërtetë. Se çfarë do t’i bëni Kosovës me Zajednicën po ua ilustrojë edhe me anë të flamurit të Kosovës se si do të duhej të dukej harta e Kosovës nëse do ta realizoni Zajednicën. Ja, kështu do të duket Kosova nëse ju lejoni që të bëhet Zajednica, rrjedhimisht kështu e mbroni ju shtetin e Kosovës, kështu e mbroni ju flamurin e Kosovës për të cilat na akuzoni padrejtësisht që nuk i njohim. Në këtë hartë më së miri është ilustruar jo vetëm harta e Zajednicës, por siç e patë edhe ato zona eksterritoriale që vijnë si rrjedhojë”, tha ai.

Shefi i Grupit Parlamentar të Vetëvendosjes tha se Zajednica është kancer i territorit të Kosovës, derisa shtoi se nëse duhet të ndërrohet Kushtetuta, atëherë kjo duhet të bëhet me qëllim të bashkimit me Shqipërinë.

“Zajednica është kancer i territorit të Kosovës, po e lejuam ky kancer do të ketë metastazë dhe për një kohë shumë të shpejtë në saje të planit dhe qëllimit që ka Zajednica do të jetë ndoshta më i madh sesa ju e imagjinoni. Është e vërtetë që Kushtetuta nuk është as Bibël e as Kuran, por nëse është për ta ndërruar le ta ndërrojmë aty ku duhet neni 1.3 që i njeh të drejtën e Kosovës për bashkim me Shqipërinë, e jo për ta gjymtuar edhe më shumë republikën tonë edhe ashtu të lodhur. Shkëputuni nga veprimet e mëhershme të Thaçit e të Mustafës, të cilët herë veç e veç e herë të dy së bashku ia sollën këtë Zajednicë dhe këtë marrëveshje të keqe Kosovës”, tha Selimi.

Ai ka prezantuar edhe rezolutën tri pikëshe për votim:

1. Pas aktgjykimit të Gjykatës Kushtetuese në rastin marrëveshja për themelimin e asociacionit të komunave me shumicë serbe është bërë e pavlefshme dhe e pa zbatueshme.

2. Kuvendi i Republikës së Kosovës ndalon çfarëdo përpjekje apo veprimi që dërgojnë drejt cenimit ose ndryshimit të rendit kushtetues dhe juridik dhe karakterit unitar të shtetit drejt ushtrimit asimetrik të pushtetit qendror e lokal ose drejt krijimit të entiteteve të pushtetit të tretë brenda Republikës së Kosovës.

3. Kuvendi i Republikës së Kosovës nuk mbështet kurrfarë bisedimeve që kthen çështjen e asociacionit të komunave me shumicë serbe në Kosovë si temë, asnjë zyrtar publik i Republikës së Kosovës nuk ka kompetenca apo autorizime dhe nuk i lejohet.

18:10

​Hamza: Mini-Schengeni projekt me shumë të panjohura

Shefi i Grupit Parlamentar të PDK-së, Bedri Hamza e ka quajtur projekt me më shumë të panjohura nismën rajonale të Mini-Schengenit.

Hamza në foltore të Kuvendit tha se Kosova nuk mund të fitoi nga ky union ballkanik.

“Është një projekt me shumë të panjohura, unë kërko falje në se nuk ia qëllojë krejt sepse nuk kemi diçka të shkruar. Ndoshta kryeministri e dinë, e ai pjesën më të madhe nuk është këtu. Është mirë me na njoftuar për përmbajtjen e kësaj marrëveshje në mënyrë që mos me na leju neve me hamendësuar dhe me thënë diçka që nuk qëndron”, tha ai.

Në interpelancën ku Hoti po raporton në Kuvend për Mini-Schengenin, Hamza akuzoi atë edhe për ndryshim të qëndrimeve për këtë nismë.

Hamza adresoi kritika edhe ndaj Hotit për ndryshim të qëndrimeve për Mini-Schengenit.

“Njeriu që sot është kryeministër, dhe ka nënshkruar marrjen përsipër të kësaj nisme disa muaj më parë e ka kundërshtuar, jo për qëllime të arsyetimit të pasojave dhe dëmeve që do t’i sillte një nismë e tillë në kontekstin ekonomik, por edhe reagimin e kishte bërë për qëllime politike...zotëri kryeministër çka ndryshojë që ju nga sulmuesi i madh i këtij projekti keni ndryshuar mendje dhe jeni bërë promovuesi i tij”, tha ai./E.Zeqiri

17:05

Hoti: Mini-Schengeni duhet të shihet si përpjekje për forcim të bashkëpunimit rajonal

Kryeministri Avdullah Hoti, ka thënë se që nga shpallja e pavarësisë Kosova është munduar ta forcojë subjektivitetin e vet ndërkombëtar.

Ai ka thënë se zotimi për bashkëngjitje në Mini-Schengen duhet parë si përpjekje për të forcuar bashkëpunimin rajonal.

Hoti ka thënë se Kosova do të jetë bashkëpunëtore e plotë duke ruajtur çdo interes të saj.

“Kosova do të ketë pjesën e saj të autorësisë përgjatë procesit të aranzhimeve duke u përkujdesur që gjithçka të jetë në harmoni me ligjet e Kosovës. Në Shtëpinë e Bardhë ne jemi pajtuar që do të jemi bashkëpunëtor në këtë nismë”, ka thënë ai.

17:05

Hoti: Mini-Schengeni duhet të shihet si përpjekje për forcim të bashkëpunimit rajonal

Kryeministri Avdullah Hoti, ka thënë se që nga shpallja e pavarësisë Kosova është munduar ta forcojë subjektivitetin e vet ndërkombëtar.

Ai ka thënë se zotimi për bashkëngjitje në Mini-Schengen duhet parë si përpjekje për të forcuar bashkëpunimin rajonal.

Hoti ka thënë se Kosova do të jetë bashkëpunëtore e plotë duke ruajtur çdo interes të saj.

“Kosova do të ketë pjesën e saj të autorësisë përgjatë procesit të aranzhimeve duke u përkujdesur që gjithçka të jetë në harmoni me ligjet e Kosovës. Në Shtëpinë e Bardhë ne jemi pajtuar që do të jemi bashkëpunëtor në këtë nismë”, ka thënë ai.

Ndërkohë që në emër të LDK-së, deputeti Arben Gashi, ka thënë se thirrja e 5 interpelancave, sipas tij për të njëjtën çështje është shkelje e rregullores së punës së Kuvendit. Kjo pasi ai ka thënë se rregullorja përcakton që brenda një viti nuk mund të thirren më shumë se dy interpelanca për të njëjtën çështje. Sipas tij Qeveria ka bërë gabim që iu është përgjigjur këtyre interpelancave.

16:56

Nis interpelanca për Mini-Schengenin Ballkanik

Ka nisur interpelanca për Mini-Schengenin Ballkanik. Deputetja Mimoza Kusari-Lila ka thënë se në vazhdimësi janë marrë premtime se Kosova nuk do të jetë pjesë e kësaj iniciative ballkanike.

Në fjalën e saj në Kuvend, ajo tha se në takimin e 4 shtatorit në Washington këto premtime ranë në ujë.

“Mini-Schengeni është ide dhe projekt i Serbisë. E vërteta e kësaj nisme është nisma e Novi-Sadit”, ka thënë ajo.

16:37

Osmani: Kuvendi s’ka shprehur vullnet për moratoriume për aplikim në organizata ndërkombëtare

Kryetarja e Kuvendit, Vjosa Osmani, ka thënë se institucioni i Kuvendit të Kosovës nuk ka shprehur asnjëherë vullnet për moratorium në aplikime.

Në seancën e cila është duke u mbajtur në Kuvend, Osmani ka thënë se do të vazhdojnë me planin të cilin e kanë hartuar dhe do të aplikojnë së shpejti në njërën nga organizatat për të cilën shohin se ka momentum.

“Para dy tri ditësh është miratuar plani zbatimit që ka të bëjë me siç e quani ju marrëveshjen e Washingtonit dhe pika e 15 thuhet se lëshohet qarkorja nga MPJD për të gjitha institucionet ku kërkohet të tërhiqen të gjitha aplikimet. Kur theksoni të gjitha institucionet a keni menduar se këtu është Kuvendi i Kosovës sepse Ministria nuk mund të lëshojë qarkore për Kuvendin, por një gjë e tillë do të kishte mundësi të bëhej sikur dokumenti të ratifikohej në Kuvend atëherë natyrisht do të krijonte obligim për Kuvendin. Ose nëse para se të shkonit në Washington Kuvendi t’iu mandatonte juve”, ka thënë ajo.

Pas kësaj Hoti ka thënë se në Kuvend janë 56 deputetë dhe se nuk e di se kujt iu drejtuar pyetja e Osmanit. Por pasi që Osmani ka ripërsëritur pyetjen duke thënë se ajo po flet për një dokument të qeverisë dhe se pyetja ishte për të, Hoti nuk është përgjigjur.

“Janë 40-50 deputetë nuk e di kujt i’u drejtua me atë pyetje”, ka pyetur Hoti.

Osmani ka thënë se “Dokumenti të cilin e lexova është dokument i Qeverisë së Kosovës, herën e fundit që kam kontrolluar ju jeni në ulësen e kryeministrit të kësaj Qeverie. Pra natyrisht që pyetja është për juve sepse ky dokument është i juaji”, ka thënë Osmani.

Ndërkaq rezoluta nuk është votuar në mungesë të kushteve.

16:37

Osmani: Kuvendi s’ka shprehur vullnet për moratoriume për aplikim në organizata ndërkombëtare

Kryetarja e Kuvendit, Vjosa Osmani, ka thënë se institucioni i Kuvendit të Kosovës nuk ka shprehur asnjëherë vullnet për moratorium në aplikime.

Në seancën e cila është duke u mbajtur në Kuvend, Osmani ka thënë se do të vazhdojnë me planin të cilin e kanë hartuar dhe do të aplikojnë së shpejti në njërën nga organizatat për të cilën shohin se ka momentum.

“Para dy tri ditësh është miratuar plani zbatimit që ka të bëjë me siç e quani ju marrëveshjen e Washingtonit dhe pika e 15 thuhet se lëshohet qarkorja nga MPJD për të gjitha institucionet ku kërkohet të tërhiqen të gjitha aplikimet. Kur theksoni të gjitha institucionet a keni menduar se këtu është Kuvendi i Kosovës sepse Ministria nuk mund të lëshojë qarkore për Kuvendin, por një gjë e tillë do të kishte mundësi të bëhej sikur dokumenti të ratifikohej në Kuvend atëherë natyrisht do të krijonte obligim për Kuvendin. Ose nëse para se të shkonit në Washington Kuvendi t’iu mandatonte juve”, ka thënë ajo.

Pas kësaj Hoti ka thënë se në Kuvend janë 56 deputetë dhe se nuk e di se kujt iu drejtuar pyetja e Osmanit. Por pasi që Osmani ka ripërsëritur pyetjen duke thënë se ajo po flet për një dokument të qeverisë dhe se pyetja ishte për të, Hoti nuk është përgjigjur.

“Janë 40-50 deputetë nuk e di kujt i’u drejtua me atë pyetje”, ka pyetur Hoti.

Osmani ka thënë se “Dokumenti të cilin e lexova është dokument i Qeverisë së Kosovës, herën e fundit që kam kontrolluar ju jeni në ulësen e kryeministrit të kësaj Qeverie. Pra natyrisht që pyetja është për juve sepse ky dokument është i juaji”, ka thënë Osmani.

16:37

Osmani: Kuvendi s’ka shprehur vullnet për moratoriume për aplikim në organizata ndërkombëtare

Kryetarja e Kuvendit, Vjosa Osmani, ka thënë se institucioni i Kuvendit të Kosovës nuk ka shprehur asnjëherë vullnet për moratorium në aplikime.

Në seancën e cila është duke u mbajtur në Kuvend, Osmani ka thënë se do të vazhdojnë me planin të cilin e kanë hartuar dhe do të aplikojnë së shpejti në njërën nga organizatat për të cilën shohin se ka momentum.

“Para dy tri ditësh është miratuar plani zbatimit që ka të bëjë me siç e quani ju marrëveshjen e Washingtonit dhe pika e 15 thuhet se lëshohet qarkorja nga MPJD për të gjitha institucionet ku kërkohet të tërhiqen të gjitha aplikimet. Kur theksoni të gjitha institucionet a keni menduar se këtu është Kuvendi i Kosovës sepse Ministria nuk mund të lëshojë qarkore për Kuvendin, por një gjë e tillë do të kishte mundësi të bëhej sikur dokumenti të ratifikohej në Kuvend atëherë natyrisht do të krijonte obligim për Kuvendin. Ose nëse para se të shkonit në Washington Kuvendi t’iu mandatonte juve”, ka thënë ajo.

Pas kësaj Hoti ka thënë se në Kuvend janë 56 deputetë dhe se nuk e di se kujt iu drejtuar pyetja e Osmanit. Por pasi që Osmani ka ripërsëritur pyetjen duke thënë se ajo po flet për një dokument të qeverisë dhe se pyetja ishte për të, Hoti nuk është përgjigjur.

“Janë 40-50 deputetë nuk e di kujt i’u drejtua me atë pyetje”, ka pyetur Hoti.

Osmani ka thënë se “Dokumenti të cilin e lexova është dokument i Qeverisë së Kosovës, herën e fundit që kam kontrolluar ju jeni në ulësen e kryeministrit të kësaj Qeverie. Pra natyrisht që pyetja është për juve sepse ky dokument është i juaji”, ka thënë Osmani.

15:25

Vazhdon interpelanca e kryeministrit Hoti

Deputetët e Kuvendit të Kosovës janë rikthyer në seancë.

Kryeministri i Kosovës, Avdullah Hoti, është në interpelancë.

VV-ja, përmes deputetes Fitore Pacolli, prapë e ka kritikuar moratoriumin për anëtarësim në organizata ndërkombëtare.

13:51

Kuvendi shkon në pauzë

Kuvendi i Kosovës ka shkuar në pauzë deri në orën 15:00.

Në seancën e dytë të mbajtur sot e cila ka nisur pas orës 12:00, është diskutuar për moratoriumin e aplikimit në organizatat ndërkombëtare.

13:51

Kuvendi shkon në pauzë

Kuvendi i Kosovës ka shkuar në pauzë deri në orën 15:00.

Në seancën e dytë të mbajtur sot e cila ka nisur pas orës 12:00, është diskutuar për moratoriumin e aplikimit në organizatat ndërkombëtare.

13:28

Hoti krahasohet me Konjufcën në raport me shtyrjen e anëtarësimit në organizata ndërkombëtare

Kryeministri Avdullah Hoti e ka krahasuar moratoriumin për aplikim në organizata ndërkombëtare me vendimin e ish ministrit të jashtëm Glauk Konjufca për shtyrje të aplikimit të Kosovës në INTERPOL.

“Kam qenë pjesë e Qeverisë së kaluar si zëvendëskryeministër kur ish ministri i jashtëm e ka prezantuar para Qeverisë kërkesën për shtyrje për një vit për aplikim për anëtarësim në INTERPOL, cila ka qenë arsyeja e tij që ju ka dhënë juve si grup parlamentar. Edhe unë kam votuar atëherë sepse e ka arsyetuar dhe e kam ngritur dorën përpjetë por cila është ajo që u ka thënë juve?”, pyeti Hoti.

Fitore Pacolli nga Vetëvendosja, e ka quajtur naiv Hotin.

“Z. Hoti ose jeni naiv dhe nuk e kuptoni se çka janë marrëdhëniet ndërkombëtare dhe interesat strategjikë të një shteti kur ne në institucione tona vendosim të aplikojmë ose jo e llogarisim mirë në interesin tonë strategjikë si një shtet. Dhe kur ne dalim, siç keni dalë ju, ndërkombëtarisht zotoheni se do ta aplikoni kërkesën e Serbisë për pezullimin e anëtarësimit të Kosovës në organizata ndërkombëtare është dallim shumë i madh. Është shkelje e Kushtetutës. Ndërsa kërkesa jonë brenda Qeverisë ka qenë kërkesë për vendim strategjik si shtet”, tha Pacolli.

Ndërkaq deputeti Fitim Uka ka thënë se ministri i Shëndetësisë ka pritur në takim shefin e zyrës së OBSH-së në Serbi, e që sipas tij, me këtë ka njohur edhe autoritetin kësaj zyre dhe ka mohuar shtetësinë e Kosovës.

“Paramendojeni Ministri i Shëndetësisë, së kësaj qeverie e ka pritur në takim shefin e Zyrës së OBSH-së në Serbi, Marjan Ivanusha dhe këtë e ka fshehur pas pranisë në takim të një koordinatori të emergjencave të OBSH-së për Ballkan. OBSH e ka zyrën e saj në Kosovë dhe pritja e këtij zotërie jo vetëm që ka qenë e panevojshme por edhe e dëmshme. Më këtë pritje Qeveria ka njohur autoritetin e zyrës së OBSH-së në Serbi përmbi shtetin e Kosovës. Pra kjo Qeveri e mohon shtetësinë e vet, e përdhosë dinjitetin dhe e pyet Serbinë për anëtarësim në organizata ndërkombëtare. Çka duhet të bëjmë më shumë ne”, ka thënë ai.

13:11

Hoxhaj pyet Hotin për qarkoren e tërheqjes së aplikimeve në organizata ndërkombëtare për të cilën raportoi KOHA

Enver Hoxhaj nga Partia Demokratike, e ka pyetur kryeministrin Avdullah Hoti, lidhur me qarkohen që kërkon tërheqjen e aplikimeve për anëtarësim në organizata ndërkombëtare, për të cilën raportoi ekskluzivisht KOHA.

“Çka më ka bërë përshtypje këto ditët e fundit që nuk e përmendën iniciuesit e seancës dua ta pyes kryeministrin në mënyrën më të sinqertë: Thuhet që Qeveria është duke hartuar një qarkore që kërkon tërheqjen e aplikimeve në organizata ndërkombëtare është artikull i KOHËS DITORE i 19 tetorit. Për mua nëse kjo është e vërtetë që në kuadër të zbatimit të marrëveshjes së Washingtonit ne kemi një strategji për të mos aplikuar në organizata ndërkombëtare dhe flasim për këtë temë siç kemi folur para dy muajsh mendoj që është diçka serioze edhe për mënyrën se si Qeveria e vlerëson veten por edhe se si Qeveria e shpërfill fatin e një shteti të pavarur”, pyeti Hoxhaj.

Qeveria e Kosovës e ka miratuar të hënën një plan 16-pikësh për zbatimin e marrëveshjeve të Washingtonit, të cilat kanë të bëjnë me normalizimin ekonomik ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. Mes tjerash, aty parashihen marrëveshje financiare për ngritjen e projekteve infrastrukturore, veprime në funksion të fizibilitetit të Ujmanit, ndryshimi i një ligji për llogari të Kishës Ortodokse Serbe e nxjerrja e një qarkoreje që kërkon tërheqjen e aplikimeve për anëtarësim në organizata ndërkombëtare.

Dokumenti, një kopje të të cilit e ka siguruar KOHA, është hartuar nga Zyra për Planifikim Strategjik në bashkëpunim me ministritë e linjës, pas një udhëzimi për këtë që e ka dhënë kryeministri Avdullah Hoti. Në të janë identifikuar dhe listuar veprimet kryesore dhe institucionet përgjegjëse për zbatimin e pikave të marrëveshjes.

 

13:05

Hoxhaj: Mos i besoni iluzionit të Hotit se dialogu do të përfundojë me njohje të ndërsjellë

Enver Hoxhaj nga Partia Demokratike ka kritikuar deklaratat e kryeministrit Avdullah Hoti, se dialogu do të përfundojë me njohje reciproke.

“E dëgjova me vëmendje kryeministrin dhe përfaqësuesin e LDK-së dhe kolegët nga Vetëvendosje dhe kur i dëgjon me vëmendje e ke përshtypje që çka thotë kryeministri dhe kolegët nga LDK-ja është perceptim se njohja e ndërsjellë do të ndodhë, është akt i kryer. Ky është ai vizioni i shpresës që edhe unë dhe të tjerët e kemi kultivuar por e kam përshtypjen që në situatën që jemi është më serioze se që mund ta imagjinojmë. Është më serioze sepse kemi pasur pritje që vjeshta të jetë fazat e fundit e dialogut por gjërat s’po shkojnë. Do t’iu lutja të mos i besojmë këtij iluzioni se nuk ka bëjë me atë se kush është në opozitë dhe qeveri por ky iluzion mund ta godasë vendin”, tha Hoxhaj.

Moratoriumi, tha Hoxhaj “nuk është temë që ka rënë prej qiellit e duhet të fshihemi prapa marrëveshjeve por është zinxhir i ngjarjeve të koalicionit LVV-LDK që e ka sjellë këtë situatë”.

12:43

Nagavci – Hotit: Kosova nuk është e njëjtë si para 4 shtatorit

Nënkryetarja e Kuvendit, Arbërie Nagavci në interpelancën e kryeministrit Avdullah Hoti, për pezullimin e aplikimit të Kosovës në organizata ndërkombëtare tha se me këtë vendim, kryeministri Hoti e ka pezulluar edhe vetë shtetësinë e Kosovës.

Sipas saj moratoriumi do të thotë izolim i shtetit të Kosovës dhe dëmet që kryeministri Hoti ia ka shkaktuar vendit do të jetojnë më gjatë se moratoriumi.

“Ne kurrë nuk duhet të pranojmë diçka që ia heq një të drejtë esenciale shtetit të Kosovës, fatkeqësisht me këtë vendim ju keni pranuar një gjë të tillë duke e izoluar edhe më shumë Kosovën dhe qytetarët e saj. Kosova nuk është e njëjtë si para dhe pas 4 shtatorit kur ju e nënshkruat atë marrëveshje dhe këtë moratorium”, tha Nagavci.

12:34

Hoti VV-së: Nuk do të dështojmë aplikimin në organizata ndërkombëtare si në të kaluarën

Në pyetjen e deputetes së Vetëvendosjes, Fitore Pacolli lidhur me moratoriumin njëvjeçar, kryeministri Avdullah Hoti tha se nuk i kanë pauzuar përgatitjet.

“Pavarësisht dakordimit për të pauzuar për një vit aplikimin në organizata ndërkombëtare ne nuk po e pauzojmë punën tonë për përgatitjet për anëtarësim që duhet t’i bëjmë në organizata ndërkombëtare. Përkundrazi ne po vazhdojmë koordinimin e plotë me të gjithë partnerët dhe me partnerin tonë kryesor SHBA-në që të sigurohemi që aplikimet tona në organizata ndërkombëtare nuk dështojnë siç ka ndodhur në të kaluarën por rezultojnë me pranim dhe fuqizim të subjektivitetit tonë ndërkombëtar”, tha Hoti.

12:31

Nis interpelanca e Hotit, VV-ja e pyet për moratoriumin e aplikimit në organizata ndërkombëtare

Ka nisur interpelanca e Kryeministrit Avdullah Hoti, e thirrur nga deputetja e Vetëvendosjes Fitore Pacolli Dalipi, në lidhje me pezullimin njëvjeçar të aplikimit të Republikës së Kosovës për anëtarësim në organizata ndërkombëtare.

“Në javën e kaluar Hoti u ankua se Vetëvendosje ka bërë kërkesë për 5 interpelanca për një temë të njëjtë. Është e vërtetë që kemi thirrur 5 interpelanca por për tema të ndryshme. Z.Hoti i paraqet si çështje të ngjashme në mënyrë që të shmanget nga llogaridhënia me dëmet që ia ka shkaktuar vendit me zotimet në Washington. Për shkak të z.Hoti Kosova u bë me fusnotë të dytë me vullnet të lirë pasi u zotua që do ta respektoj kërkesën e Serbisë për pezullim të anëtarësimit në organizatat ndërkombëtare. Që të ulet në tavolinë me Serbinë z. Hoti suspendon shtetësinë e Kosovës”, tha Pacolli.

“Kosova është shtet i vogël dhe anëtarësimi në organizata krijon hapësirë për shtrirje të ndikimit të saj nëpër botë, anëtarësimi në organizata është njohje për Kosovën nga shtetet që nuk e kanë njohur Kosovën. Anëtarësimi i siguron Kosovës të drejtë të votës dhe e bën formalisht të barabartë me vendet të tjera. Por ja që ju keni vendosur t’ia mohoni Kosovës të gjitha këto. Fokusi i shtetit të Kosovës do të duhej të ishte në fuqizimin e pozitës së Kosovës në organizata ku e ka pozitën e anëtares vëzhguese. Një pyetje direkte për z.Hoti si është e mundur që moratoriumi të mos aplikohet për anëtarësim në NATO, UNESCO e organizata të tjera e jo kur bëhet fjalë për pjesëmarrjen e Kosovës në zonën e Schengenit. Si është e mundur t’i pezullohet Kosovës e drejta për t’u anëtarësuar në këto organizata dhe t’i lejohet e drejta për t’u anëtarësuar në zonën e Novisadit. Ju si një proamerikan jeni zotuar që Kosova do të bëhet pjesë e minishengenit iniciativës rajonale të Serbisë. Si proamerikan i thoni po zonës së Novisadit dhe zonës së minishengenit por jo Bashkimit Evropian”, tha tutje Pacolli.