21:01

Abdiu: Lojërat e fatit të cilat u mbyllen në Kosovë e Shqipëri, u zhvendosen në Maqedoni

Kryetari i Lëvizjes Anti-bixhoz në Maqedoninë e Veriut, Xhemal Abdiu ka thënë se me mbyllja e lojërave të fatit në Kosovë e Shqipëri, iu mundësua kompanive të kësaj veprimtarie të vendosën me lehtësi në Maqedoni.

Ai ka thënë se lëvizja e tyre ka arritur ta parandalojë ndërtimin e një kazinoje në qytetin e Tetovës.

“Lëvizja jonë daton nga nëntori i 2016-s në kohën kur planifikohej të hapej një nga kazinotë më të mëdha pranë shkollave e shtëpive tona. Këtu ishte në pyetje mbrojtja e shtëpive e familjeve tona. Ky objekt ngeli në histori, kjo është meritë e betejës tonë, ishim të përgatitur edhe fizikisht të përballeshim me to”, ka thënë ai.

Ai ka thënë se brenda asaj kohe ishin hapur edhe disa kazino tjera pasi nuk respektohej ligji ekzistues.

Abdiu tutje ka shtuar se Tetova është e mbushur me objekte të lojërave të fatit.

Ai ka thënë se atje funksionojnë 30 kazino dhe 140 lojëra të fatit, duke shtuar se ato janë në rrugët kryesore e qendrat e qyteteve.

“Lirisht mund të themi se politika është fajtore për këtë situatën që na kanë sjellë. Në momentin kur ne e pamë që me ankesa nuk po arrihet asgjë ne organizuam dy protesta. Beteja jonë është e gjatë por brenda asaj kohe ne kemi pasur takime të panumërta, jemi takuar me të gjithë deputetët. Nga të gjithë liderët kemi marrë premtime të mëdha që do të pranohen të gjitha kërkesat. Kërkesë ishte dislokimi i lojërave të fatit 3 km larg vendbanimeve”, ka thënë ai.

Ai ka thënë se me vendosmërinë e tyre do të arrijnë t’i përmbushin qëllimet e tyre.

Sipas tij, gjatë kësaj kohe është vërejtur se jo vetëm në Tetovë por edhe në qytete tjera ka probleme të njëjta.

20:50

Avdiu: MPB-ja ndërhyri në kompetencat e Policisë në aksionin e Karaçevës

Eksperti i sigurisë nga Qendra Kosovare për Studime të Sigurisë, Plator Avdiu, ka thënë se aksioni i Policisë së Kosovës në Karaçevë ku u mbyllën lokalet e lojërave të fatit, ka qenë më shumë “debat politik sesa debat për sundimin e ligjit”.

Ai në Raport të KTV-së ka thënë se ligji aktual i PK-së nuk ka nevojë për ndryshime porse problem sipas tij është zbatimi i tij.

Sipas tij, në aksionin në Karaçevë ka pasur ndërhyrje në kompetencat e Policisë nga ana e Ministrisë së Punëve të Brendshme.

“Më duket se ka pasë ndërhyrje në kompetencat e policisë nga ana e MPB-së, kur është bë një bujë aq e madhe nga vetë ministri i MPB-së për aksionin në Karaçevë. Policia nuk ka nevojë të marr urdhra nga askush për operacione policore, as nga kryeministri, as ministri. Këtë e garanton ligji i policisë që thotë se policia ka pavarësi në menaxhimin operacional të aksioneve të veta”, tha ai.

Avdiu e quan alarmant numrin e zyrtarëve policorë të cilët u arrestuan në këtë aksion për pjesëmarrje në veprimtari të jashtëligjshme. Ndërsa shton se aksioni vetëm pjesërisht ka qenë i suksesshëm sepse janë loakcione tjera përveç Karaçevës, sipas tij, ku zhvillohen aktivitete të tilla.

“Është shqetësues, alarmant se si një numër i lartë i zyrtarëve policorë janë arrestuar dhe kanë qenë të përfshirë në këto afera dhe në shkelje të ligjit. Ende nuk dihet nëse ka numër tjetër të zyrtarëve në Karaçevë dhe vende të tjera. Aksioni mund të jetë vetëm pjesërisht i suksesshëm sepse duhet të përcillen edhe hallkat e tjera ku ka lojëra dhe të shihet nëse ka zyrtarë policorë tjerë të përfshirë. Unë mendoj se ka, me vetë faktin se ato funksionojnë për më shumë se 1 vit prej kur është miratu ligji”, tha ai.

Avdiu thotë se Policia e Kosovës “nuk duhet të mjaftohet me Karaçevë, por të shihen edhe vatrat e tjera ku ka zhvillim të lojërave të fatit apo kazinove”.

Përgjegjës për zhvillimin e këtyre aktiviteteve të jashtëligjshme, si lojërat e fatit, Avdiu bën vetë personat e përfshirë, policinë, inpektoratin policorë dhe prokurorinë.

Avdiu thotë se zyrtarët policorë të kapur në krim nuk duhet të mjaftohen vetëm me suspendim por “duhet të shkarkohen plotësisht sepse suspendimi është masë e përkohshme që nuk garanton se policia do pastrohet”.

 

 

Posted by RaportKTV on Monday, September 28, 2020