BE-ja kërkon heqjen e masave ekonomike të Kosovës ndaj Serbisë e Bosnjës Foto: Ilustrim

BE-ja kërkon heqjen e masave ekonomike të Kosovës ndaj Serbisë e Bosnjës

06 November 2018 19:31

Bashkimi Evropian ka kërkuar nga Qeveria e Kosovës që me urgjencë të sqarojë vendimin për rritjen e taksës prej 10 për qind për import të mallrave nga Serbia dhe Bosnja e Hercegovina dhe pret që Prishtina t’i heq këto masa.

“Një vendim i tillë minon bashkëpunimin dhe nuk është në pajtim me parimet e Marrëveshjes për Stabilizim Asociim midis BE-së dhe Kosovës”, ka thënë zëdhënësja e BE-së, Maja Kocijançiç, në një përgjigje për KTV-në. 

Ajo ka thënë se BE-ja kërkon “sqarim urgjent” për “vendimin e sotëm të papritur të qeverisë së Kosovës” në lidhje me ngritjen prej 10 për qind të taksës për mallra që në Kosovë hyjnë nga Serbia dhe Bosnja e Hercegovina.

“Këto vendime janë shkelje të qarta të obligimeve të Kosovës ndaj CEFTA-s. BE-ja pret nga Kosova, e cila aktualisht kryeson me CEFTA-n, që në plotëni të zbatojë të gjitha obligimet dhe nënshkrimet të në pajtim të plotë me obligimet e veta dhe t’i anulojë këto masa”, ka porositur Kocijançiçi.

Ajo shtoi se një vendim i tillë nga autoritetet e Kosovës minon bashkëpunimin rajonal, duke përfshirë Zonën Ekonomike Rajonale dhe se ato nuk janë në përputhje me parimet e përcaktuara në Marrëveshjen e Stabilizim Asociimit të nënshkruar mes Kosovës dhe BE-së.

Kujtojmë se Qeveria e Kosovës ka vendosur sot në mbledhje të ekzekutivit atë që e ka cilësuar si masë mbrojtëse për importin e të gjitha produkteve të prodhuara në Republikën e Serbisë dhe Bosnjë dhe Hercegovinës.

Përjashtim nga kjo masë do të bëjnë produktet e brendeve ndërkombëtare të prodhuara në këto dy vende.

© KOHA. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.

Komentet

Wayne07/11/2018 09:36

Cinizem pa fund! Për pëngesat e pafundme(kalimi kufirit, tabelat, mallrat, etc.) nga ana Serbisë nuk reagojn në afat rekord.

Kisovari!07/11/2018 09:36

BE do tte kete akoma BREXITA! Andaj le te mirret me.punet e saj.

Shto koment

Të ngjashme