Vështrime

Pesë bullgarë në Londër

Para një gjykate britanike do të dalin tre burra dhe dy gra me shtetësi bullgare, të cilët akuzohen për spiunazh në shërbim të Rusisë. Kjo veprimtari ilegale e tyre zgjon asociacione për një vrasje spektakulare me çadër, e cila u krye nga shërbimi sekret bullgar në Londër në vitin 1978. Atëbotë viktimë ishte gazetari dhe shkrimtari Georgi Markov

Më 7 shtator 1978 gazetari dhe shkrimtari bullgar, Georgi Markov, i cili jetonte në ekzil në Londër dhe punonte për shërbimin bullgar të BBC-së, po e priste autobusin në stacionin Waterloo Bridge. Befas atë e gërvishti me çadër një person i panjohur. Markov nuk i kushtoi aq vëmendje këtij rasti, besoi se ishte një ndodhi aksidentale, diçka e bërë me pahir.

Katër ditë më vonë Markov vdiq në një spital të Londrës. Sipas të gjitha gjasave, ai u helmua nga shërbimi sekret bullgar. Dita kur ndodhi krimi, 7 shtatori, ishte ditëlindja e diktatorit bullgar Todor Zhivkov. Markov qe arratisur nga Bullgaria më 1969 dhe përmes Italisë u shpërngul në Londër. Nga kryeqyteti i Britanisë së Madhe, ku ndihej i sigurt, Markov e kritikoi ashpër regjimin komunist bullgar përmes programeve të BBC-së, Radios Europa e Lirë dhe Deutsche Welle.