Vështrime

Një verë dhe tre libra

Historia e Evropës nga këndvështrimi i përjetimeve personale, rrëshqitja e Gjermanisë drejt nazizmit dhe viti 1923, kur një kilogram bukë në dyqanet gjermane kushtonte 5.6 miliardë marka

1. Timothy Garton Ash: Europa

Nga viti 1945 deri me 2022 - një histori e Evropës, siç e ka përjetuar dhe interpretuar një publicist, profesor dhe dijetar britanik. Historia e Evropës bashkëkohore fillon mbi rrënojat e Luftës së Dytë Botërore. Vazhdon me ndarje, me bashkim, me kriza e luhatje të rrezikshme. Timothy Garton Ash është evropian me pasion të madh. Si tinejxher përjetoi protestat e studentëve grekë më 1973 kundër juntës ushtarake. 10 vjet më vonë, më 1983, vizitoi Prishtinën. U kthye në Britani të Madhe me një tekst të cilit ia vuri këtë titull: Belfasti në Prishtinë. 15 vjet më vonë erdhi sërish në Kosovë - tashmë lufta kishte filluar. Më 2001 erdhi prapë në viset shqiptare, diku në kodra mbi Tetovë takoi krerët e një organizate që u kishte shpallur luftë politikave shtypëse maqedonase.