Vështrime

Inteligjenca artificiale kërcënon edhe sindikatat e punëtorëve

Ekonomistët pohojnë me zell se forcat e kërkesës dhe ofertës punojnë në mënyrë të besueshme për të siguruar që ndryshimi teknologjik të na sjellë dobi. Ky trillim i lejon ata të shmangin vështrimin e tyre nga lufta e egër e klasave që po ndodh nën hundët e tyre, duke shkatërruar jetën e miliona njerëzve, ndërkohë që e bën makroekonominë të paaftë të gjenerojë (të paktën pa nivele të paqëndrueshme borxhi) mjaftueshëm kërkesë për mallrat që teknologjia mund të prodhojë

Athinë – Java e kaluar solli një lajm të rrallë të mirë: inteligjenca artificiale u mundësoi studiuesve të zhvillonin një antibiotik të aftë për të vrarë një superbakter ekzotik që kishte sfiduar të gjitha barnat antimikrobiale ekzistuese. Një algoritëm i drejtuar nga AI-ja hartoi mijëra përbërës kimikë në proteinat kryesore të Acinetobacter baumannii, bakter që shkakton pneumoni dhe infekton plagët aq rëndë sa Organizata Botërore e Shëndetësisë e kishte klasifikuar atë si një nga tre “kërcënimet kritike” të njerëzimit.

Pasi u bë harta, AI-ja vazhdoi të shpikte një ilaç efektiv me karakteristika të reja në krahasim me antibiotikët ekzistues. Pa ndihmën e AI-së, antibiotiku që shpëton jetën do të mbetej vetëm ëndërr. Ishte një triumf shkencor për shekuj.