Vështrime

Shatërvani te Xhamia e Çarshisë në Prishtinë nuk mund të tjetërsohet

Xhamia e Çarshisë është e vjetër. Më e vjetra në Prishtinë. Monument nën mbrojtje. Shumë mirë që u restaurua, sepse ishte në gjendje të keqe. Ishte turp për Prishtinën dhe shtetin si mbrojtës i trashëgimisë kulturore, lënia në gjendje të tillë, ndonëse ka pasur arsye të shumta ligjore. Por, ndryshimi i Shatërvanit të Prishtinës, siç u pa në media, është tjetërsim i vlerave të trashëgimisë kulturore. Edhe pse në sytë e atyre që nuk i njohin parimet e mbrojtjes e ruajtjes së trashëgimisë kulturore nuk duket shumë gjë, ky është një akt i papranueshëm. Ky restaurim është bërë nga TIKA, organizata e qeverisë turke në Kosovë. TIKA ka bërë edhe punë të mira në Kosovë. Turqia është vend mik. Populli turk është popull mik. Por, duket se TIKA ka strategji silente fetare. Duket sikur funksionon njësoj sikurse Kisha Ortodokse Serbe: gjithnjë nën rrogoz, duke shtyrë agjendën e vet fetare.

Shatërvani i kësaj xhamie ka qenë pjesa më profane e saj, sepse ka qenë gjithmonë “vend sakral i ujit”. Qytetarët, i madh e i vogël, kanë pirë ujin lirshëm aty. Nuk e ka namin e Shatërvanit të Prizrenit, por ka pasur nam të madh në Prishtinë. Ky shatërvan ka qenë një lloj “kroi i kryeqytetit”.