Vështrime

Energji elektrike nga më pak se 100 km autostradë

Këtë dimër Evropa do ta kalojë me siguri energjetike thotë IEA, por i ardhshmi është problem. Mësimi i një barke në Danub dhe një shtëpie në Komunën e Graçanicës

Këtë dimër Evropa do ta kalojë me siguri energjetike thotë IEA, por i ardhshmi është problem. Mësimi i një barke në Danub dhe një shtëpie në Komunën e Graçanicës

1.

Nga një restorant në Danub, në Beograd, javën e kaluar pashë skenën që pak a shumë ilustron gjendjen në botë sot. Përgjatë lumit lundronte një transportues me flamur bullgar, mbushur me thëngjill e rrugës për në termocentralin më të afërt, në Kostollc. Rrëfimi është ky: Serbia nuk ka thëngjill të mjaftueshëm për termocentralet e veta, sepse nuk ka hapur mihje të reja thëngjilli, sepse ka menduar që nuk do të ketë nevojë, sepse është orientuar siç ka bërë edhe shteti më i fuqishëm evropian, Gjermania, kah shfrytëzimi i gazit rus si burim themelor energjetik, sepse ai ishte edhe më i pastër e edhe më i lirë, sepse nuk kishte nevojë për mihje e për mund teknologjik, por vetëm pagesa të rregullta dhe gypa të shtrirë me lehtësi nëpër terrenet e rrafshëta të Serbisë...