Vështrime

Java kur Putini mori një goditje të rëndë

Ushtria ukrainase po përparon në dëbimin e pushtuesve rusë, Europa dhe krejt Perëndimi po qëndrojnë në kundërshtimin e agresionit rus, muri i sanksioneve nuk po rrëzohet, siç shpresonte Kremlini. Tani edhe shtete si Kina dhe India tërthorazi po ia bëjnë të qartë Vlladimir Putinit se duhet t’i japë fund luftës. Diktatori rus tani duhet të vendosë: të eskalojë konfliktin apo të tërhiqet disi nga Ukraina duke i dhënë shans negociatave. Rreziku është i madh që të vendosë për eskalim. Por çmimi do të jetë edhe më i lartë për të.

Ushtria ukrainase po përparon në dëbimin e pushtuesve rusë, Europa dhe krejt Perëndimi po qëndrojnë në kundërshtimin e agresionit rus, muri i sanksioneve nuk po rrëzohet, siç shpresonte Kremlini. Tani edhe shtete si Kina dhe India tërthorazi po ia bëjnë të qartë Vlladimir Putinit se duhet t’i japë fund luftës. Diktatori rus tani duhet të vendosë: të eskalojë konfliktin apo të tërhiqet disi nga Ukraina duke i dhënë shans negociatave. Rreziku është i madh që të vendosë për eskalim. Por çmimi do të jetë edhe më i lartë për të.

Kjo javë ia tregoi kufijtë Vlladimir Putinit. Përparimi i dukshëm i ushtrisë së Ukrainës në betejën për të përzënë pushtuesit rusë ka shkaktuar pasiguri deri në qarqet më të larta të Kremlinit. Kur më 24 shkurt të këtij viti Putini vendosi të sulmojë Ukrainën, ai dhe regjimi i tij ishin të bindur se në Kiev do të instalonin një qeveri marionetë. Rezistenca e ukrainasve i dha një leksion të mirë hegjemonisë ruse. Rusët nuk u pritën me lule, por me plumba!

Sukseset e ushtrisë ukrainase në lindje të vendit janë spektakulare, por nuk janë vendimtare. Putini mund të eskalojë sulmet kundër Ukrainës. Sulmet e ditëve të fundit kundër infrastrukturës kritike si rrjeti energjetik në Ukrainën lindore tregojnë nervozizmin e lartë të palës ruse.