Vështrime

Dialogu në Zonën e Golldillokut

“Unë ju nxis ju dhe liderët e Kosovës që ta shfrytëzoni këtë moment unik... Unë pres që në Shtëpinë e Bardhë t'ju mirëpres ju dhe presidentin Aleksandar Vuçiq, për të festuar atë që do të jetë një marrëveshje historike”, i shkruante ish-presidenti Trump, ish-presidentit Thaçi në dhjetor të 2018-s. Ky momenti i “Rose Garden-it” - i zënë në mes grandiozitetit dhe kiçit - u vlerësua në atë kohë nga një pjesë e diskursit publik në Kosovë si moment më i rëndësishëm politik për përmbylljen e dialogut Kosovë-Serbi. Një pjesë e spektrit politik bënin ftesë për angazhim në dialogun me Serbinë, duke nënvizuar përkushtimin e vetë presidentit Trump, ndërsa një pjesë e shoqërisë civile dhe medias nënvizonin rëndësinë e respektimit të udhëzimeve amerikane për fatin e Kosovës. Përkundër pritjeve të larta të asaj kohe, iniciativa e presidentit Trump dështoi. Ajo nuk dëshmoi të jetë “moment unik” për arritjen e “marrëveshjes historike”.

Marrëveshja e Prespës ka pritur 30 vjet deri në akordimin e një numri tejet të madh të rrethanave të jashtëzakonshme që do të lejonin arritjen e saj. Në këtë sens, dialogu Kosovë – Serbi po hyn ngadalë në Zonën e Golldillokut, ku shumë rrethana të jashtëzakonshme po akordohen për të krijuar “moment unik” për arritjen e “marrëveshjes historike”

“Unë ju nxis ju dhe liderët e Kosovës që ta shfrytëzoni këtë moment unik... Unë pres që në Shtëpinë e Bardhë t'ju mirëpres ju dhe presidentin Aleksandar Vuçiq, për të festuar atë që do të jetë një marrëveshje historike”, i shkruante ish-presidenti Trump, ish-presidentit Thaçi në dhjetor të 2018-s. Ky momenti i “Rose Garden-it” - i zënë në mes grandiozitetit dhe kiçit - u vlerësua në atë kohë nga një pjesë e diskursit publik në Kosovë si moment më i rëndësishëm politik për përmbylljen e dialogut Kosovë-Serbi. Një pjesë e spektrit politik bënin ftesë për angazhim në dialogun me Serbinë, duke nënvizuar përkushtimin e vetë presidentit Trump, ndërsa një pjesë e shoqërisë civile dhe medias nënvizonin rëndësinë e respektimit të udhëzimeve amerikane për fatin e Kosovës. Përkundër pritjeve të larta të asaj kohe, iniciativa e presidentit Trump dështoi. Ajo nuk dëshmoi të jetë “moment unik” për arritjen e “marrëveshjes historike”.

Sidoqoftë, përkundër nadirit të shpejtë të iniciativës së administratës Trump në kuadër të dialogut Kosovë – Serbi, një zenit i ri po shfaqet kohëve të fundit në horizont. Në fakt, togfjalëshi “moment unik” duket sot shumë më i përshtatshëm për dialogun Kosovë-Serbi se në kohën e administratës Trump. Janë së paku pesë faktorë që e bëjnë momentumin e sotëm të dialogut “moment unik” për arritjen e “marrëveshjes historike”.