Vështrime

Më nuk mund të rrimë duarkryq

Melburn - Në marsin e vitit 1964, “New York Times” raportonte se 38 dëshmitarë panë ose dëgjuan një sulm brutal dhe përfundimisht fatal ndaj një gruaje të quajtur Kitty Genovese, por asnjëri nuk bëri asgjë që ta ndihmonte, madje askush nuk e thirri policinë. Raporti më vonë u tregua i gabuar, por "efekti i kalimtarit" është real. Siç kanë treguar shumë eksperimente psikologjike, një individ ka më pak gjasa t'i vijë në ndihmë një tjetri nëse mund të shohë se njerëzit e tjerë që mund të ndihmojnë nuk po e bëjnë këtë.

Muajin e kaluar, midis dite në një rrugë të ngarkuar në qytetin italian Civitanova Marche, Alika Ogorchukwu, një shitës ambulant nigerian, u sulmua dhe u vra në duart e një burri. Edhe pse u thirr policia dhe dikush e filmoi sulmin, askush nuk ndërhyri. Mes zemërimit të përgjithshëm, një editorial në gazetën italiane “La Stampa” e quajti këtë si shenjë se ne jemi në "muzgun e qytetërimit".