Vështrime

Mërgata është gjë e tmerrshme për të humbur

Një shekull më parë, rreth 300.000 rusë, biznesmenë, shkrimtarë, artistë dhe të tjerë, krijuan “Moskën e vogël” kryesore të Evropës në Berlin, dhe nga mesi i viteve 1920, qyteti kishte rreth 150 revista politike ruse dhe 87 botues

Një shekull më parë, rreth 300.000 rusë, biznesmenë, shkrimtarë, artistë dhe të tjerë, krijuan “Moskën e vogël” kryesore të Evropës në Berlin, dhe nga mesi i viteve 1920, qyteti kishte rreth 150 revista politike ruse dhe 87 botues

Ka pasur mërgata që nga Dhjata e Vjetër dhe duke lënë mënjanë natyrën tragjike, asnjë eksod masiv nuk ka qenë njësoj. Në shekullin njëzetë, bota ishte dëshmitare e arratisjes së hebrenjve nga pogromet, revolucioni bolshevik dhe më pas Hitleri; afrikano-amerikanët që migrojnë masivisht nga Jim Crow South; dhe vietnamezët që ikin nga një vend i shkatërruar nga lufta. Në këtë shekull, sirianët, irakianët dhe afganët kanë ikur nga çlirimet e dështuara dhe luftërat brutale sektare; salvadoranët, guatemalanët dhe hondurasit janë larguar nga varfëria dhe dhuna; dhe, tani, miliona ukrainas të sapoardhur në Evropë dhe gjetkë po pyesin veten se kur apo edhe nëse do të shkojnë ndonjëherë në shtëpi.

Për disa vende, mërgatat gjithashtu nuk janë të reja. Thjesht pyesni rusët. Për tre të katërtat e një shekulli, NKVD-ja (Komisariati Popullor për Punët e Brendshme) e Stalinit dhe pasardhësi i saj, KGB-ja (Komiteti për Sigurimin e Shtetit), mbanin kontrolle të afërta me rusët e mërguar, duke u shqetësuar vazhdimisht për kërcënimin që mund të përbënin. Dhe tani, shërbimi i sigurisë i presidentit rus, Vladimir Putin, FSB, po vazhdon traditën. Sipas vlerësimeve të fundit të FSB-së, pothuajse katër milionë rusë u larguan nga vendi në tre muajt e parë të këtij viti.