Vështrime

Si mund të ndihmojë G7 në zbutjen e borxhit?

Nëse G7 dëshiron të shohë vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme të investojnë më shumë në “shëndetin për të gjithë”, dekarbonizimin dhe objektiva të tjera të zhvillimit të qëndrueshëm të Kombeve të Bashkuara, duhet të bëjë gjithçka në fuqinë e tij për të ndihmuar në krijimin e kushteve të jashtme të duhura.

Këtë muaj, udhëheqësit e G7-s do të mblidhen në Gjermani për të diskutuar një sërë krizash globale, duke përfshirë luftën në Ukrainë, pasigurinë ushqimore, inflacionin, zinxhirët e furnizimit global të ngecur, reagimin ndaj pandemisë dhe ndryshimet klimatike. Këto sfida kanë një emërues të përbashkët: Të gjitha po bien më rëndë në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme që tashmë po përballen me krizën e borxhit në përshkallëzim.

Kur COVID-19 mbërriti dy vjet e gjysmë më parë, gati 60% e vendeve në të varfra tashmë ishin në ose në rrezik të lartë të borxhit. Që atëherë, pandemia e ka shtyrë borxhin total të këtij grupi në një nivel më të lartë 50–vjeçar, duke lënë më shumë se dy duzina vende në rrezik të falimentimit në vitin 2022.