Vështrime

Mos vini bast për aterrimin e butë

E thënë thjesht, përpjekja për ta luftuar inflacionin mund ta rrëzojë lehtësisht ekonominë, tregjet ose të dyja bashkë. Tashmë, masa modeste e shtrëngimit të bankave qendrore i ka tronditur tregjet financiare, me indekset kryesore të kapitalit pranë territorit të mbartur nga rendimentet e obligacioneve që janë rritur më shumë dhe me diferencat e kredisë që janë zgjeruar. Megjithatë, nëse bankat qendrore zhduken tani, rezultati do t’i ngjajë viteve 1970 stagflacioniste, kur recesioni u shoqërua me inflacion të lartë dhe pritje të ankoruara inflacioniste

Në vitin 2021, debati i madh rreth këndvështrimit të ekonomisë globale u fokusua nëse inflacioni në rritje në Shtetet e Bashkuara dhe ekonomitë e tjera të përparuara ishte kalimtar apo i vazhdueshëm. Bankat qendrore kryesore dhe shumica e studiuesve të Wall Streetit ishin në “Team Transitory”. Ata ia atribuuan problemin efekteve bazë dhe pengesave të përkohshme të ofertës, duke nënkuptuar se norma e lartë e inflacionit do të binte me shpejtësi në kufirin e objektivit prej 2% të bankave qendrore.

Ndërkohë, “Team Persistent” – i udhëhequr nga Lawrence H. Summers i Universitetit të Harvardit, Mohamed A. El-Erian i Queens’ College në Universitetin e Kembrixhit dhe ekonomistë të tjerë – argumentuan se inflacioni do të mbetej i lartë, sepse ekonomia po tendosej shumë nga kërkesa agregate e tepërt. Kjo kërkesë u nxit nga tri forca: politika monetare vazhdimisht të lirshme, politika fiskale tepër stimuluese dhe akumulimi i shpejtë i kursimeve të familjeve gjatë pandemisë, gjë që çoi në kërkesë të ndrydhur pasi ekonomitë e tjera u rihapën.