Vështrime

“NOSTALGIA” - Kontinenti dikur i njohur me emrin Evropa

Verbërimi i Evropës gjatë dy dekadave të fundit të “putinizmit” në Rusi ishte koherent, sa i përket mosndëshkimit të Putinit për agresionin e kryer nëpër vende të ndryshme, nga të cilat ai dilte gjithnjë pa asnjë “therrë në këmbë”, teksa forcohej si partner dhe aleat evropian. Putini sigurisht se pulsin dhe përçarjen evropiane i kishte matur bukur mirë, edhe para “aventurës” së radhës ndaj Ukrainës. Ai nuk u kënaq vetëm me aneksimin e Krimesë më 2014-n, por dëshironte që ta shkelte komplet Ukrainën

Verbërimi i Evropës gjatë dy dekadave të fundit të “putinizmit” në Rusi ishte koherent, sa i përket mosndëshkimit të Putinit për agresionin e kryer nëpër vende të ndryshme, nga të cilat ai dilte gjithnjë pa asnjë “therrë në këmbë”, teksa forcohej si partner dhe aleat evropian. Putini sigurisht se pulsin dhe përçarjen evropiane i kishte matur bukur mirë, edhe para “aventurës” së radhës ndaj Ukrainës. Ai nuk u kënaq vetëm me aneksimin e Krimesë më 2014-n, por dëshironte që ta shkelte komplet Ukrainën

"Së shpejti nostalgjia do të jetë emri i ri për Evropën" - Angela Carter.

Kjo thënie brilante e një novelisteje angleze, e lindur në vitin 1940 dhe që ndërroi jetë në vitin 1992, e përshkruan më së miri situatën aktuale socio-politike dhe ekonomike në kontinentin evropian. Në fakt, thënia e Angela Carterit nuk e përshkruan të tashmen tonë, por të tashmen të cilën ajo do ta ketë përjetuar, dhe një lloj profecie që në një “të tashme” të së ardhmes e gjithë e kaluara e kontinentit evropian të shikohet me një nostalgji, saqë atij t’i ndërrohet edhe emri.